неделя, 6 декември 2020 г.

Френски багети

 


- 680 г. брашно

- 7 г. суха мая

- 2 с.л. зехтин

- 1 ч.л. сол

- 1/2 ч.л. захар






Маята се смесва с 50 мл топла вода, захарта и 1 с.л. брашно. Оставя се да шупне.

В купа се смесват брашното, солта, зехтинът, наливат се 350 мл топла вода, както и маята.

Замесва се меко тесто и се поставя в купа, покрита с кърпа за 1 час. След това тестото се премесва. Оставя се да почине за 30 минути.

Разделя на 3 равни части и от всяка се оформя правоъгълник, който се изтънява леко, навива се на руло.

Памучна кърпа се поръсва с брашно върху нея се подреждат багетите, като платът се нагъва така, че тестото да не се слепи и се оформат бордове за да се запази формата на тестото при втасване. Оставят се за 1 час.

Върху всяка багета се правят 5 прореза по диагонал.Пекат се в предварително загрята на 240 градуса фурна, в която се поставя купичка с вряла вода. Багетите се пекат за около 10 - 15 минути.

Рецептата взех от Бон Апети , но брашното ми дойде в повече затова го намалих. Започнете с това количество брашно ,ако е необходимо добавете още .

Тестото може да се замеси и в хлебопекарна, както направих и аз.






Няма коментари:

Публикуване на коментар