събота, 16 февруари 2013 г.

Пай с пиле


Тази рецепта беше с история.Ще ми се да си мисля, че я бях измислила забавна. Но уви децата се разболяха и желанието ми за разказване рязко намаля.Все пак рецептата си струва и за това ще я споделя.А историите ще почакат.Идеята за пая видях при Ани, но поради липсата на продукти го ударих на яка фантазия. Все пак запазих идеята за ястието,както и част от подправките. Задължително ще пробвам и вариянта на Ани. А ето моя опит.

3 пилешки бутчета
150 мл. пилешки бульон
3- 4 големи глави лук
120 - 150 г. заквасена сметана
1 ч.л. горчица
1 скилидка чесън
мащерка
черен пипер
къри
сол
1/2 бутер тесто



Бутчетата се сваряват  и се обезкостяват.Месото се нарязва на ситно.Лукът се нарязва на едри кубчета и се задушава в малко олио. Като се задуши се прибавя пилешкото месо, сметаната, горчицата и бульона, в който е вряло пилето.Разбърква се добре и се добавят подправките  -черния пипер, мащерката,солта и кърито. Те се слагат на вкус. Аз постоянно опитвах -щипка от едното още идейка от другото , докато ми хареса.Задушава се за няколко минути.
Леко размразеното бутер тесто се разстила и върху него се поставя тавичката, в която ще се пече пая.С остър нож се изрязва правоъгълник с размера на тавичката, като тя се ползва за шаблон при изрязването. Този правоъгълник ще служи да покрием пая.
Фурната се загрява на 180 градуса.Тавичката се намазнява леко и в нея се изсипва плънката с пиле и лук.
Върху правоъгълника от бутер тесто с остър нож се правят плитки разрези за да се оформят квадрати, след което се слага върху плънката. Пече се до зачервяване.



10 коментара:

  1. Надявам се вече да сте по-добре, Натали!
    Предложението е чудесно!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Никога не съм правила подобно съчетание на ястие с бутер одеалце,но ми звучи и изглежда все така апетитно и при теб,Наталия,както и при Ани!Страхотна рецепта!Хубава седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси,как хубаво си го казала само -одеалце :)
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Бързо оздравяване! Ястието си го бива, много вкусно и интересно, както казва Роси с това "одеалце". Хубава седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Много апетитно, Натали!И не знам колко е голяма тавичката, но редичката ми изглежда предизвикателно безкрайна.
    Поздрави , мила и дано дечицата вече са здрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Вили по-добре сме! А тавичката всъшност беше малка и както се оказа недостатъчна :) Снимката е подвеждаща :)
      Хубава вечер от мен!

      Изтриване
  5. Чудесна рецепта, макар и без историята покрай нея. Ние ще я чакаме, де :)
    Бързо оздравяване ви желая и хубаво настроение :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ина,благодаря.Историята включваше пита и петел ,който трябваше да бъде заклан за здраве.Но Пловдив, жив петел, колене и аз хич не се връзват.
      Усмихнат ден и целувки от мен!

      Изтриване