понеделник, 25 ноември 2013 г.

Ароматните усукани питки на Роси





Благодаря на Роси за чудесно оформените и много вкусни питки.

1яйце + 1 белтък
100 мл. кисело мляко
150 мл. прясно мляко
1/2 ч.л. захар
1 ч.л. сол
5 гр суха мая или 1/3 жива
брашно, колкото поеме за стегната топка ( около 500г.)

20- 30 г. масло
шарена сол или подправки по избор
1 жълтък


В хлебопекарна, поставете млеката, яйцето + белтъка захарта, солта е сухата мая.
( Ако използвате жива мая първо я разтворете в прясното мляко).
Прибавете част от брашното и в процеса на месене добавяйте останалото брашно.
Като е готово тестото,  без да втасва, оформете фитил и нарежете на равни части.
Всяко парченце разточете на елипса и намажете с масло поръсете с шарена сол ( или избраните подправки) и нарежете по дължина на широки ленти като горната част остане цяла.
Завийте отново на фитилче, усучете и оформете възелче или охлювче.
Подредете питките в тава постлана с хартия за печене и оставете да втасат.
За по лесно това може да стане в нагрята и изключена, на 50 градуса фурна.
След като питките се надигнат ги намажете с жълтъка разбъркан с 1 с.л. олио или прясно мляко.
Изпечете  ароматните питки до златисто.


Аз правих питките в хлебопекарна , но нищо не пречи да се замесят и на ръка.Лично аз предпочитам втория вариант защото усещам тестото. Голямо висене падна над машината за да преценя точно колко брашно да сложа и до последно се притеснявах,  че не съм улучила точното количество.


12 коментара:

  1. Ммм, вълшебни са станали и изглеждат неустоимо, Натали! Ще се възползвам и аз от тази чудна рецепта. Много прегръдки! ♥

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръдки и за теб, Дани! Благодаря за милите думи!

      Изтриване
  2. Мда, Роси прави неустоими тестени изкушения, гледам ти също;) Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Напълно съм съгласна за неустоимите изкушения на Роси! Няма милост към нас със слабите ангели :) Хубава сряда,Мъхче !

      Изтриване
  3. Чудесни са станали! Няма грешка Росенцето:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. М.. да,няма грешка! Досега не съм имала проблем с нейна рецепта, даже често не остават оцелели екземпляри за снимка :)
      Поздрави, Траяна!

      Изтриване
  4. Наталия,каква чест да ги наречеш на мое име,благодаря ти за което и за доверието!
    Ама страхотни са станали,така ми се прииска поне едничка!
    Сърдечни поздрави и хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, мила ти доверието ми го имаш одавна! Благодаря ти за прекрасните рецепти и най- вече за това че постоянно ме провокираш да опитвам нови и нетрадиционни вкусове за мен! Много целувки и прегръдки от мен!

      Изтриване
  5. Разкошни са! Много красиви, пухкави и вкусни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Ех, не е честно - такава красота, а аз - на диета! Но сигурно ще ги приготвя за домашните, защото имам мая, а пък рецептата е неустоима! Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  7. Завиждам ти на волята! Аз все не успявам диетите :)
    Поздрави и на теб Люси!

    ОтговорИзтриване