вторник, 26 ноември 2013 г.

Меломакарона със зехтин



И преди съм споделяла, че меломакароната е на особена почит в нашето семейство. Вече ми стана традиция да я приготвям преди Коледа. Миналата година споделих с вас рецептата,  по която обичайно я правя. Преди няколко дни се сетих че в блога на Мария си бях харесала друг вариант и запретнах ръкави. Оказа се че имам помощници и мойте малки сладури всъщност свършиха почти цялата работа. За мен остана само да им чета рецептата и да им измервам продуктите. Е и още някоя и друга задачка :)

И така ето продуктите:
измерени с чаша с вместимост 200 мл.

2 ч.ч. зехтин
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. бренди
1/2 ч.ч. прясно изцеден портокалов сок
кората на 1 голям портокал настъргана
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. индийско орехче- настъргано или на прах
1/2 ч.л. смлян карамфил
брашно между 700 г. и 860 г.
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат
1 щипка сол

за сиропа:
1 ч.ч. мед
1ч.ч. захар
1 ч.ч. вода


за поръсване :
1 ч.ч. орехи нарязяни на едро или настъргани



Брашното се пресява. В 500 г. от него се слагат бакпулвера, щипка сол и подправките.Разбърква се добре.
Зехтина и захарта се разбъркват с миксер докато се разтопи захарта.
В получената смес се прибавя портокаловия сок, в който се слага содата.Накрая на части се добавя и брашното с подправките.Аз бърках с вилица докато беше възможно.След това тестото се доомесва на кухненски плот или маса, като се добавя по малко от останалото брашно, докато се получи умерено твърдо тесто.Заради многото мазнина, тестото не лепи, дори когато брашното е по- малко.
От готовото тесто се късат парчета с големината на орех. Оформят се на топчета и се поставят в НЕ намаслена тава на разтояние едно от друго.
След това се натискат леко с вилица за да се оформи шарка.Пекат се на 180 градуса за 20 - 25 минути. Не ги препичайте.
Оставете ги да истинат и ги сиропирайте.

Смесете всички продукти за сиропа и оставете да заври.Намалете огъня и оставете 2-3 минути, докато се разтопи захарта напълно. Дръпнете от котлона.
В топлия сироп се слагат по няколко сладки и се оставят да се напоят със сиропа мужду 5 - 15 минути, като периодично се обръщат. Времето зависи от това колко искате да са сиропирани сладките.
Като истине сиропа се загрява отново, маха се от котлона и сиропирането продължава до изчерпване на сладките.

6 коментара:

  1. Много са хубави и в този вариант, много подходящи за идващите празници. Цветенцата са много красиви! Поздрави, Нати!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, денят ми беше един сив и цветенцата го оцветиха! А меломакароните са ми любими!

      Изтриване
  2. Много интересна рецепта, за която не бях чувала досега! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, приятно ми е че съм те заинтригувала, макар рецептата да не е моя.

      Изтриване
  3. И аз съм я правила, чудесен десерт е! Много сполучлив е станал и при теб!

    ОтговорИзтриване