неделя, 27 април 2014 г.

Араповски манастир "Св. Неделя"


Съвсем близо до Асеновград се намира Араповския манастир. Изграден е в близост до древно лековито аязмо.  За мен манастирът беше много различен , защото е разположен сред полето.
Разбира се това не намалява неговото очарование, само носи различна атмосфера.














събота, 19 април 2014 г.

Торта " Династия "



Много любима торта! За пръв път я правех преди 3 години за първия рожден ден на малкия ми син. Сега я направих за 80 годишен юбилей. Уви установих че 12 часа през нощта не е продуктивното ми време за украса и въобще за тортоправене. Въпреки че външният вид е малко неугледен вкусът и е прекрасен.
Тъй като мина доста време от първоначалното записване  на рецептата не мога да си спомня източник. Спомням си че беше от някакво списание, но то вече е някъде в архивите, ако въобще е оцеляло.

за блата:

10 белтъка
300 г. захар
300 г. смлени орехи
3 с. л. брашно
кората на 1 лимон
3 ванилии

за основния крем:
1 литър прясно мляко
10 с.л. захар
8 с.л. брашно
10 жълтъка
кората на 1 лимон *
2 ванилии


за двата вида крем :
250г. масло
100 г. пудра захар
200г. черен шоколад ( аз винаги слагам 100г. черен и 100 г. млечен)




Блат
Белтъците се разбиват на сняг.На тънка струйка се прибавя захарта и се разбива добре.  На няколко етапа се добавят се смлените орехи, пресятото  брашно , на стърганата лимонова кора и ванилията. Сместа се разбърква внимателно с лопатка. Разделя се на 3 равни части. Всеки блат се пече в предварително загряла фурна на 150 * градуса. В тавичка покрита с хартия за печене.

Основен крем
Жълтъците се разбиват със захарта. Прибавят се брашното, ванилията, лимоновата кора. Разбърква се добре и бавно се налива по малко от млякото, като се бърка постоянно. Постепенно се добавя цялото количество мляко, като неспира да се разбърква.Поставя се на огъня и се бърка до получаването на гъст крем. След като изстине  се разделя на 2 части.

Крем 1
Маслото се разбива на пухкав крем с пудрата захар и към него постепенно, като се бърка с миксер, се добавя едната част от изстиналия основен крем.

Крем 2
Шоколадът се разтопява на водна баня и се прибавя към втората част от основния крем.

Тортата се сглобява така- блат, маслен крем, шоколадов крем и така до края.


*Вторият път не сложих кора от лимон във крема и така ми хареса повече. Иначе лимоновия вкус доминира в тортата.

*При вторият път пекох блата на 180 градуса и не намерих съществена разлика във вкуса.
Но значително се  съкрати времето за печене.

*Отново при вторият ми опит поставих начупеният шоколад в едната част от горещия крем и разбърках до пълното му усвояване, така си спестих водната баня.


*Вторият път изпекох на един път блата в голямата тава от фурната и после разделих на три ленти. Така получих трите блата. Е получи се правоъгълна , а не кръгла торта .

четвъртък, 17 април 2014 г.

Козунак



Всеки си има изпитана рецепта за козунаци. Това е моята. Не помня, но мисля че вече 3 или 4 години все по нея си ги правя, само пълнежът варира. Локум, мармалад, различни сушени плодове. Единствено шоколада пренебрегвам, защото опитах и комбинацията лично на мен не ми допада. Рецептата я имам от Стефчето.

1 кг. брашно
6 яйца + 1 жълтък
200 гр. масло
200 гр. захар
1 кубче жива мая
250 мл. прясно мляко
кората от 1 лимон
кората от един портокал
2 ванилии
стафиди накиснати във гореща вода
1 белтък за намазване

Стаята в която се правят козунаците трябва да е поне 24 градуса. Брашното също трябва да е на стайна температура, яйцата също.

Млякото се затопля и в него се разтваря маята заедно с 1 ч.л. захар, щипка сол и 3 с.л. брашно.
Оставя се на топло за 15 минути или докато удвои обема си.

Брашното се пресява 3 пъти.
Настъргват се кората от лимона и портокала ( които са измити много добре), поръсват се с малко захар да не изсъхват.
Яйцата и захарта се разбиват с миксер докато удвоят обема си.Прибавят се ванилиите и корите от лимона и портокала.
Маслото се разтопява в микровълновата на най-ниска степен.Не трябва да е течно, а размекнато.
В брашното се прави кладенче и се изсипва яйчената смес и сместа с маята.Омесва се меко тесто (ако е необходимо се добавя малко брашно).
С ръце се разстила на дебела кора и се намазва с ръка с размекнатото масло.Кората  се сгъва като плик от 4 страни и се меси. Това се повтаря докато свърши маслото.Трябва да се меси 20- 30 минути.
 Тестото се завива с кърпа и се оставя  да втаса поне 2 часа на топло.
Измесва се отново, разделя се на колкото козунаци ще се правят и се прибавят изцедените стафиди. Оплитат се козунаците поставят се в тавите и се оставят да втасат още веднъж.
Намазват се с разбития белтък и се поръсват със захар. Пекат се на 170- 180 градуса около 40 минути.


Главните помагачи за яйцата.


 Аз съм с две леви ръце в рисуването. Големият ми син определено рисува по- добре от мен.
Аз такава жаба и мравка не мога да нарисувам, а пчеличката пък хич.

понеделник, 7 април 2014 г.

Печено пиле с майонеза


Да си призная към тази рецепта подходих много предпазливо и с голямо чудене. Да пробвам ли или не. През изминалата седмица пробвах няколко рецепти сред които и едни ребърца със специална марината, за които авторът уверяваше че са страшно вкусни. Е на мен хич не ми харесаха. Та въпросните ребърца охладиха ентусиазмът ми за експериментиране и ме направиха доста недоверчива. Но като всеки водолей то ме човърка да пробвам нещо ново и накрая се престраших и се доверих на Рони. Резултатът беше много крехко пиле с фантастична коричка. Беше харесано много от семейното жури. Но както вече установих вкусът е дълбоко лично преживяване и това че на мен ми харесва не е гаранция че ще се хареса и на друг така че пробвайте и решете сами.

1 охладено пиле ( не замразено)
2/3 кутийка майонеза ( аз използвам "Краси")
прясно изцеден сок от лимон ( аз сложих сокът на един малък лимон)
червен и черен пипер на вкус
сол на вкус
5 с. л. олио

Почистете го и го осолете добре.
Изцедете пресен лимонов сок върху него, като го разнесете навсякъде по пилето и го оставете за около 30 минути в хладилника, за да попие добре солта в месото.
Сложете пилето в тава, застлана с алуминиево фолио и го намажете много добре и навсякъде с майонезата.
Полейте съвсем леко с олио, поръсете с черния и червения пипер и го сложете в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Не го покривайте с фолио.
Печете до готовност, като задължително мажете пилето с мазнината, отделена при печенето минимум 3-4 пъти.