неделя, 18 януари 2015 г.

Френска селска торта



За мъжът,  който ме усмихва,който е с мен и в хубавите и в тежките моменти, който понякога ме вбесява и който безкрайно обичам! Защото ми показа , че любовта не е мит и ми подари най- голямото съкровище- себе си  и  двете ни момчета!
Мило Честит Рожден ден!


Много се колебах , каква торта да направя, но някак си накрая тази ми се наби в съзнанието. И понеже скоро ядохме шоколадова торта реших че няма , какво повече да му мисля!
За блатовете се доверих на Ани.

1 яйце
150 г кристална захар
200 мл прясно мляко
2 с.л. течен мед
2 ч.л. сода
50 г стопено, охладено масло
400 г брашно

за крема:
1 кг. заквасена сметана
10 с.л. пудра захар



1/2 бурканче - сладко от боровинки
300г. орехи



Разбийте яйцето и захарта, след това бавно добавете прясното мляко, меда, содата и стопеното, охладено масло. Прехвърлете сместа в тенджера и варете на бавен огън, като непрекъснато разбърквате около 25-30 минути, докато добие карамелен цвят. Отдръпнете от котлона и още топла изсипете в нея брашното. Разбъркайте с лъжица, докато получите тесто и го прехвърлете върху леко набрашнен плот. Омесете леко, докато стане на топка. Разделете полученото тесто на 7 топки. Отделете 2 от тях настрана. Останалите 5 ще използваме, за да направим блатове за тортата. Средно една топка да тежи около 110 г. Ако са по-малки добавете малко тесто от резервните две топки. 

Разточете всяка една топка на кръг с диаметър 27-28 см. Трябва да бъде тънък, почти прозрачен. Тестото е много еластично и гъвкаво, заради меда. Вземете кръга в ръце и леко изтегляйте тестото настрани, както се изтегля тесто за пица. Сложете отново на хартия за печене и до разточете до желания диаметър. 


Прехвърлете в тавата заедно с хартията,  и печете 3-4 минути на 170 градуса. Докато се пече първият блат, оформете втория и така, докато изпечете всичките 5 блата. Оставете ги да се охладят добре, след което сложете върху един блат ринга, фиксиран на 25 см, натиснете леко и изрежете точен кръг. Помогнете си с нож, ако е необходимо. 
По същия начин изрежете и останалите блатове, така че да получите идеално равни блатове за кръгла торта. 



За крема разбийте сметаната с пудрата захар на ръка.


Сглобяване на тортата:
В тортена чиния сложете първия блат. Стегнете го с ринга за торта и го намажете с крем. Сложете тук там сладко от боровинки и поръсете с орехи. Сложете втория блат намажете с крем, поръсете с орехи. Сложете третия блат , намажете го с крем сложете малко сладко от боровинки, поръсете с орехи.Сложете четвъртия блат , намажете с крем и поръсете с орехи. Завършете с петия блат намазан обилно с крем и поръсен с орехи.
Оставете си малко крем и орехи за да измажете тортата отстрани, приберете го в хладилник. Хубаво е тортата да престои една нощ на студено. На следващия ден махнете ринга и завършете тортата с отделения  крем и орехите.

Умишлено сложих сладко само на два от блатовете , защото не исках то да доминира във вкуса ,а да е само нотка. Ако решите да сложите повече от мен е добре да намалите захарта в крема.





И понеже януари при нас е изпълнен с много празници ще покажа и тортата, която направих за рождения ден на малкото ми момче.

Това е Шоколадова мус торта, която е една от любими те ми рецепти. Ето тук е рецептата.








22 коментара:

  1. Нати, да са ти живи и здрави съкровищата вкъщи! Да споделяте винаги заедно уютните моменти и да бъдете безкрайно щастливи всички, прекрасни торти си приготвила! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Натали, хубави празници имаш през месеца, свързани с най-близките ти хора! Здраве и щастие им пожелавам! И много хубави моменти, изживени заедно!
    Разкошни торти и за двата празника!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, наистина хубави празници! Ние 90 процента сме януарци в нашето семейство :)
      Благодаря ти за хубавите пожелания!

      Изтриване
  3. Честити рожденици!
    Много обичам тази торта. Най ми допада с банани вътре.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз установих , че тортата си заслужава да попадне в графата любими. Сигурна съм ,че и с банан ще е много вкусна!

      Изтриване
  4. Чудни приготовления за важните празници! Пожелавам ви здраве, уют и обич да изпълват дома ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Иглика! Наистина това са най- важните неща... другите се постигат лесно щом тези са налице.

      Изтриване
  5. Живи и здрави голямото и малкото момче! Да те радват и ядосват, обичат и осмислят дните ти, Наталка!
    Тортата е чудесна! И аз я правих по рецептата на Ани!
    Прегръдка! Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, хвърлих и при теб око , като започнах да я правя. Като видях , че и ти си се доверила на Ани хич и не му мислих повече. Нали знаеш , че си сверявам часовника с теб :)
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  6. Да са живи и здрави. Тортата е фантастична. Идвам за едно парче :) ако е останало, но се съмнявам.

    ОтговорИзтриване
  7. Здраве и много щастие пожелавам на рождениците! Прекрасни са и двете торти, Нати! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Натали, страхотна торта си направила! Да са ти живи и здрави, дните ви да са изпълнени с обич и усмивки! И "пиратската" торта много ми допада!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря,Бети! Много усмивки и за теб!!!

      Изтриване
  9. Честити да са ти и двамата рожденици,Нат, и безкрайно силно да те обичат и ти тях!
    Много сочна торта,на която отдавна се каня,а тези дни е в своя кулинарно-блогов апогей!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Явно затова ми се е набила в очите въпреки ,че не помня къде я видях за пръв път.
      Роси, благодаря за пожеланията!

      Изтриване
  10. Я? Още някой има тежки празници след празниците;)
    Честит да е празника на човекът, който е до теб и когато го прегръщаш , и когато му се ядосваш. Да ти е здрав и все така твой човек.
    Честит да е празника и на момчето ти. На него сбъднати мечти, хубаво и щастливо порастване.
    На теб, едно големо браво за двете торти. Селската е една от любимките ми!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, Мъхче и на мен ми стана любима. А за празниците много тежки!!! Декември и януари са една безкрайна въртележка, но пък е весело. Аз ще закрия фиестата към края на месеца. Благодаря за милите думи!

      Изтриване
  11. Нати, толкова мило и красиво си го казала, любов струи от всяка дума тук, тортата по този случай е великолепен избор, сладък да ви е живота, като по мед и масло:). Жив и здрав да е твоят любим! А за детенцето, тази пиратска прелест, както и партито, което видях, направо нямам думи, такава добра организация и избор. Живо и здраво да е, всички да сте живи и здрави!

    ОтговорИзтриване