неделя, 15 март 2015 г.

Щрудел с ябълки и грис


Това е един десерт ,който съм приготвяла безброй пъти. В различни комбинации- ябълки и дюли, ябълки и круши и само от ябълки. Винаги е с неповторим вкус - много ароматен и сочен.
За пръв път го опитах в студенските си години. Бях на студентски празник и с две приятелки бяхме решили да постим. В резултат на това бяхме освирепели от глад. Майката на едната ми приятелка беше приготвила този щрудел и ни го беше изпратила. Няма смисъл да обяснявам , че това ми се видя най- вкусния сладкиш на земята!!! Много по- късно взех рецептата и продължавам да го правя с удоволствие.
Сега вече знам ,че това е много използвана и известна рецепта, но смятам, че е време да я прибавя към виртуалната си колекция. Снимките са от телефона, но тъй като все не достигам до нормални снимки няма какво да отлагам.

1 ч.ч. захар
1ч.ч. грис
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер

1,300 г. ябълки
1/2 ч.ч. захар
1 ч.л. канела
1/2 ч.ч. олио

Разбъркват се на сухо: 1ч.ч. захар,гриса, брашното и бакпулвера.
Ябълките се настъргват и се разбъркват с 1/2 ч.ч. захар и канелата.
Тавата ( 26 см.) се намазва с мазнина. Сухата смес се разделя на 3 равни части и ябълковата смес се разпределя приблизително на 3 равни части.
В тавата се реди: ябълки , сухата смес, отново ябълки и така се редуват. Последния пласт е от сместа с грис. Накрая се залива равномерно с олиото. Пече се на 180 градуса около 40 минути.



Ако ябълките отделят повече сок при настъргването в никакъв случай не го изхвърляйте, а го прибавете между пластовете, ще стане още по- сочен сладкиш!

19 коментара:

  1. Една колежка на работа беше донесла преди може би два месеца подобен сладкиш с грис и ябълки, хареса ми, но на места беше леко суров. Иначе вкуса си беше ок. Твоят изглежда много добре и не така суров като нейният. Ще се възползвам от рецептата ти някой ден, Нати.
    Усмихнат ден! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, нали знаеш то печенето си е тънък момент :) дано това , че си го опитала недопечен не те откаже да пробваш. Още повече , че можеш да създадеш собствен набор от вкусове. Хубава нова седмица!

      Изтриване
  2. Нати, много любим и у нас, а твоят е великолепен. Прекрасен ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  3. Сигурна съм, че е чудесен на вкус. Правила съм, но с тиква http://kulinarnaavantura.blogspot.com/2014/03/blog-post_6834.html страхотен е. Чудесно би се получил и с круши.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Виолета, видях сладкиша ти с тикви и страшно съжалих , че не съм го видяла докато все още имаше тикви! Много ме заинтригува и определено ще пробвам. Благодаря ти , че сподели!

      Изтриване
  4. Два пъти съм правила - първия път всичко смесих и стана супер вкусно. Втория път редих на пластове и нищо не ми се получи. Но при теб изглежда чудесен, Нати! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, видя ли как научих нещо ново . Досега винаги съм редила този сладкиш , а колко по- лесно е при теб, всичко смесено! Да знаеш, че ще пробвам! Поздрави и от мен!

      Изтриване
  5. Много ме развесели с тази история, чувала съм за този сладкиш, но никога не съм го правила, ще взема да пробвам, ябълки ям само на сладкиш, така че това е основателна причина! Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Павлинка, нали знаеш някои рецепти са си с история :)
      Усмивки и прегръдки от мен!

      Изтриване
  6. Като знам колко години го прескачах и колко недоверчива бях към крайния резултат,а пък каква вкусотия е,обожавам го този сладкиш и мигом ти открадвам едно голямо парче,страхотен ти се е получил!През цялото време си мислех,че става сух,пък той се оказа изключително сочен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, и аз имам подобни рецепти, към които съм била недоверчива, пък после ме е яд защо не съм ги пробвала по- рано :)
      Поздрави и усмихната и хубава нова седмица!

      Изтриване
  7. Наистина стара рецепта, но много вкусен сладкиш! Заслужава си място в блога!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Определено има за какво старите рецепти да са на почит и да са се запазили толкова дълго. Хубава сряда от мен, Тили!

      Изтриване
  8. Нати, разкошен е! Неустоим! Поздрави и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. И на мен ми харесва, Нати, ама у дома никой не яде такива неща и само за мен, не е честно. Дали да не опитам твоя и да му се насладя;)? Поздрав и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, само за теб най- голямото парче. Тъкмо никой няма да те притеснява нали няма малини...:)
      Усмихната сряда!

      Изтриване
  10. Умирам си за грис и ябълки в сладкиши! Непременно ще се пробва, Натали!
    Прегръдки и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване