четвъртък, 19 февруари 2015 г.

Крем супа от праз, бекон и картофи



1  стрък праз
150г. бекон
4- 5 картофа
20 г. масло
2 с.л. олио
около 200 мл. прясно мляко
черен пипер
сол




Обелете и нарежете картофите на кубчета.
Почистете и нарежете праза на ситно.
В тенджерата в която ще готвите загрейте маслото с олиото.
Прибавете към загрятата мазнина 3 резана бекон нарязан на ситно. Запържете за кратко и добавете праза. Като омекне леко праза добавете картофите, разбъркайте и добавете гореща вода , колкото да покрие леко картофите. Не прекалявате с водата за да не се разводни супата. Варете на тих огън докато омекнат картофите. Посолете. Дръпнете от огъня и пасирайте. Разредете с прясното мляко до желаната гъстота.  Количеството на млякото е ориентировъчно и зависи от гъстотата , която желаете.Върнете отново на огъня докато супата заври отново след което дръпнете от огъня подправете с черния пипер и сервирайте с чипс от останалия бекон.


За чипса - запечете останалия бекон на горещ сух тиган с не залепващо покритие.





понеделник, 16 февруари 2015 г.

Тулумбички


Много , много ги обичам! Но много бавно стават! Уви, получиха се по- скоро като тиквени дръжки, но такъв ми беше щприца. Затова пък вкусът им беше божествен!

250 г .брашно
50 г. масло
50 г. олио
5 яйца
20 г. захар
щипка сол
450 мл. вода


за сиропа:
4 заши захар
5 чаши вода
3-4 ванилии

олио за пържене


Водата с мазнината, захарта и солта се загряват до кипване. Прибавя се брашното наведнъж. Бърка се с дървена лъжица докато се получи гладко тесто. Оставя се да се охлади. След това към него се прибавят едно по едно яйцата, като се бърка докато всяко от тях се усвои от тестото, Едва тогава се слага следващото.
От приготвеното тесто се щприцоват тулумбички в мазнината загрята до температура 160 - 170 градуса.
Тук трябва да добавя, че скоро се сдобих с готварски термометър. Не че го използвах. Просто
олиото не трябва да е прекалено горещо защото тулумбичките ще се изпържат много бързо отвън, а ще останат сурови отвътре. Затова котлона не трябва да е на максимална степен, а две степени по- ниско.
Тулумбичките се изпържват до златисто жълт цвят.
Заливат се с горещия сироп.
 За сиропа водата и захарта се слагат на огъня и врат 3-4 минути. Дръпва се от огъня и се прибавя ванилията.




И едно кратко надзъртане в Стария Пловдив.




събота, 14 февруари 2015 г.

Соленки кашкавал


Преди години видях някъде рецепта за топчета от парено тесто и кашкавал. Реших, че ми е любопитно, какъв ще е резултатът и ги оставих  във списъка за изпълнение. Вчера обаче изведнъж реших , че точно това ще направя. Да ама помня ли откъде е рецептата? Не разбира се. И така прибягнах до нета. Най- близката рецепта до моите спомени се оказа на Ева.


250 мл. вода
125 г. брашно
80 г. краве масло
150 г. ситно настърган  кашкавал
4 яйца
щипка сол
2- 3 щипки риган или на вкус

 





В тенджера кипнете водата, маслото и солта.
 Изсипете цялото брашно и бъркайте с дървена лъжица до образуване на гладко тесто. Отстранете от огъня и охладете до стайна температура.
Прибавяйте яйцата едно по едно, като бъркате с дървена лъжица до поемането на всяко яйце от тестото, чак след това прибавяте следващото.
 Прибавете ригана и настъргания кашкавал.
Постелете тава с хартия.
С малка чаена лъжичка се загребва от сместа и се поставя на хартията на разстояние, защото бисквитките удвояват обема си.
 Печете до златисто на 180 градуса. Около 30 минути.






четвъртък, 5 февруари 2015 г.

Домашен сироп против кашлица с индрише



Реших да започна нещо ново. Всеки има някаква бабина рецепта, с която е лекувал нещо.
Обаче много от тях са забравени. И така от приятел на приятел от познат на познат тези рецепти се предават.  С тях не желая да омаловажавам медицината като цяло, а да споделя един друг поглед за това как нашите баби са ни лекували.


500 мл. вряла вода
3 листа индрише
3 счукани ореха заедно с черупките
3 с.л. босилек


по желание:
 небет шекер
или мед


Съставките се смесват и се оставят на тих огън да врат 5 минути. Отстраняват се от котлона и сместа престоява 20 минути. Прецежда се и течността се разделя на три равни части  , които трябва де се изпият в рамките на деня с три приема. Сиропът може да се подслади с мед или небет шекер.

вторник, 3 февруари 2015 г.

Пиле с печени червени чушки




3 пилешки пържоли
8 - 9 големи червени  печени чушки
4- 5 домата или 500 - 600 мл. доматен сок
1 голяма глава лук
6 - 7 скилидки чесън
1 ч.ч. гореща вода
сол
джоджен
2 - 3 с.л. олио
черен пипер
2 с.л. брашно


Нарежете пилешкото месо на малки парченца и го посолете.
Нарежете в отделни купички на кубчета лука, чушките и доматите. Нарежете чесъна на ситно.
В олиото запържете пилешкото месо докато побелее за около 7- 8 минути. Прибавете лука, чесъна и гответе още 5- 6 минути. Прибавете чушките и продължете задушаването още няколко минути. Прибавете брашното разбъркайте и добавете доматите.Оставете да поври 10 минути, сипете водата, подправките и прехвърлете ястието в тавичка.Изпечете в умерена фурна до готовност.