сряда, 11 януари 2017 г.

Орехова торта с шоколадов крем и 7 годинки


Не ми е ясно, как тайничко,  малкия ми разбойник стана на 7.
Рождения ден се разтегли във времето, защото в деня му аз бях болна и бях изолирана. Няколко дни по- късно приготвих торта естествено мнооого шоколадова. Рожденика много си я хареса и с удоволствие си я хапва. Сам си я украси и остана много доволен. След няколко дни ще празнуваме и с приятелите му.Така че въпреки моите угризения, че не бях с него на рождения му ден, той ще празнува 3 пъти. Естествено и традиционно време за снимки на тортите за рожден ден все не остава, не е фотогенична но компенсира с вкус.



блат:
5 белтъка
400 г. захар
300 г. смлени орехи

крем:
50 мл. вода
100 г. захар
100 г. шоколад ( или 2 с.л. какао)
5 жълтъка
350 г. меко масло


Белтъците се разбиват на сняг. Прибавя се постепенно захарта и разбиването продължа до докато се получи лъскава смес. Прибавят орехите на няколко пъти, като се бъркат внимателно със шпатула.Готовата смес се разделя на 4 равни части, които се пекат на 180 градуса в съдове(24 см) постлани с хартия за печене. Не е необходимо много 10 -15 минути -наблюдавайте ги и не ги препичайте.

Приготвяне на крема:
Захарта се сварява на сироп с водата. В горещия сироп се слага начупения шоколад и се бърка докато се разтопи.Докато сиропът е още топъл, постепенно на много тънка струйка, се прибавя към жълтъците с постоянно бъркане. Получената смес се оставя да се охлади напълно.
Мекото масло се разбива добре и постепенно се прибавя шоколадовата смес.Получава се пухкав крем.
Платките се слепват с крем. Отгоре тортата се намазва с крема. Украсява се по желание.







6 коментара:

  1. Нати,
    чудесна, много изкусителна торта.Блатовете имат прилика с тортата Гараш, но и кремът е много подходящ.Честито на малкия рожденник, да ти е жив и здрав и много да те радва.Така е, неусетно минава времето.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, наистина в книгата от която взех рецептата, беше представена ,като вариант на Гараш.Но на вкус на мен ми беше по-различна. Приличаше на ореховки с шоколад.Благодаря за милите думи!

      Изтриване
  2. Тортата е повече от прекрасна,но имайки предвид повода,няма как да е иначе!Да ти е жив и здрав малкият господин,Нати!

    ОтговорИзтриване
  3. Нати!!! Да ти е жив и здрав рожденика, много много щастлив и безгрижен да расте! Тортата е разкош! Надявам се вече да сте здрави и от тук нататък само хубави неща.
    * И ние доста празници отложихме с тези вируси.

    ОтговорИзтриване