събота, 7 януари 2017 г.

Зимна бобена салата




200 г. боб
3 сварени яйца
1 буркан печени червени чушки
2 скилидки чесън
100 г. сирене
сол
балсамов оцет( или обикновен оцет)
зехтин ( олио)

Бобът се накисва за една нощ във вода.На следващия ден се сварява до готовност.Оставя се да се отцеди и охлади.
Нарежете чушките на малки кубчета,прибавете към тях изстиналия боб,и пресования чесън.
Овкусете със солта,оцета и зехтина,Разбъркайте и добавете нарязаните яйца и натрошеното сирене.


Ако не ви се занимава, може да си купите консерва с готов боб, но понеже не съм купувала нямам идея колко тежи. Но за салатата ви трябва може би поне 400г.  Не се сетих да претегля сварения фасул. Не че това е фатално за рецептата,Много често, като правя салати ги стъкмявам на око. Важни при тях са продуктите, не толкова количествата им, защото всеки може да си ги направи по свой вкус.

6 коментара:

  1. Много обичам салатите с боб и твоят вариант ми допадна много, Нати - пъстра и вкусна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле,радвам се че ти харесва салатката!Поздрави и от мен и ти пожелавам една здрава и прекрасна година!

      Изтриване
  2. Нати,
    чудесна салата, а бобовите храни са чудесни, особено зимата, когато се нуждаем от качествен белтък.Преди години в България са се използвали много бобови храни, за разлика от днес, когато белтък се набавя основно от месото.
    Поздрави Нати !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти ,Ели!Съгласна съм с теб ,че сме позабравили бобовите храни. Като дете присъстваше често на масата ни.Дано по-често посягаме към тях. Поздрави и от мен!

      Изтриване
  3. Честита Нова година, Нати! С пожелания за здраве, щастие и късмет! Салатката е приказна, красива и вкусна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита 2017 и на теб, Кате!Много здраве за теб и семеството ти! Бъди все така вдъхновяваща,усмихната и неповторима!

      Изтриване