вторник, 30 юли 2019 г.

Пълнени патладжани с кайма






- 500г. кайма
- 7- 8 патладжана (моите бяха по- малки от белите)
- 2 глави лук
- 2 моркова
- 2 люти чушки ( аз използвах леко люти чушки сорт "Рибка")
- 1 скилидка чесън
- 600 мл. доматен сок
- 1 ч.л. доматено пюре
- сол
- черен пипер
- куркума
- кимион
-джоджен
- 2 шипки лют пипер
- 1/2 ч.л. червен пипер
- олио




Патладжаните се нарязват на половинки,  посоляват се леко , поръсват се с малко олио и се слагат в тавичка за печене постлана с хартия. Пекат се на 220 градуса  за 15- 20 минути, после се обръщат с отрязаната част надолу и се пекат още 15- 20 минути. Времето е като ориентир и зависи от големината на патладжаните, може да е по малко или повече.

В 3 - 4 с.л. олио се задушава лука нарязан на кубчета. След 5- 6 минути се добавят нарязаните на кубчета моркови и ситно нарязаните люти чушки. Зеленчуците се задушават до омекване. Прибавя се и ситно нарязания чесън . После се добавя каймата.Задушава се докато се изпари отделената течност. Прибавят се червеният пипер,лютия пипер,доматеното пюре. Разбърква се и се добавят доматите. Добавят  се подправките без джоджена и се оставя на тих огън докато всичката течност се изпари и остане на мазнина.Няколко минути преди да свалите от огъня добавете и джоджена.

Печените патладжани се обръщат със срязаната част нагоре и  с виличка се разкъсват и притискат за да   се направи място за плънката. Сервирайте  поръсени с пресен магданоз.

Лютия пипер и лютите чушки не са задължителни. Аз исках да са леко пикантни. И така се получиха. Със сигурност не бяха много люти, но това зависи от типа люта чушка и лютия пипер.

3 коментара:

  1. Чудесно сезонно ястие Нати.Обичаме патладжани и ги приготвям и така - с плънка.Ще се възползвам и от това твое предложение.
    Поздрави и прохладно лято !

    ОтговорИзтриване
  2. Дами, радвам се, че са ви харесали патладжаните. Надявам се да си ги приготвите и да им се насладите като нас! Поздрави!

    ОтговорИзтриване