неделя, 24 февруари 2013 г.

Бисквитки с фастъци



Имах останали белтъци, но не ми се правиха целувки.Разрових книгите и си харесах една рецепта. Както обикновенно нямах точните продукти и сложих каквото имаше,колкото имаше.
Понеже не спазих пропорциите, не бях убедена че ще се получи нещо.Но резултатът беше повече от добър.Получиха се много ароматни бисквитки.Ето какво сложих в тях:






5 белтъка
215 г.  фъстъци и лешници  сурови ( като фъстъците бяха 200 г. просто толкова ядки имах)
170 г. пудра захар
185 г. захаросани корички от портокал
80 гр. фурми нарязани
половин шепа червени сушени боровинки







Пресейте пудрата захар,Смесете всички продукти и разбъркайте с лъжица до еднородна смес.
Покрийте тавата  с хартия за печене.С помоща на лъжица оформете малки купчинки от сместа.
Оставете разтояние.Печете на 180 градуса за 10 - 15 минути или до зачервяване.



петък, 22 февруари 2013 г.

Еклери


Винаги съм се отнасяла към някой рецепти с респект.Струвало ми се е че няма да се справя, или че са много сложни. Еклерите са една от тези рецепти.Страшно много ги обичам, но сега за пръв път пробвам сама да ги направя.Дали беше късмета на начинаещия незнам, но те взеха, че станаха!


за тестото:
120 г. брашно
200 мл. вода
100 мл. олио
щипка сол
4 яйца


за крема:
1 л. прясно мляко
220 г. захар
5 жълтъка
2 праха ванилия
1 с.л. краве масло
120 г.брашно



Приготвяне на пареното тесто:
Водата, олиото и солта се загряват.Като заври се дърпа от огъна и се прибавя  брашното наведнъж и започва да се бърка,докато сместа започне да се отделя от съда. Върнете на огъня и бъркайте енергично докато по дъното се появи бяла следа.
След като поизстине, се прибавят едно по едно яйцата и продължава да се бърка, докато и последното яйце се усвои.
Тавата  се застила с хартия за печене. С чаена лъжичка се взема малка част от сместа и се изсипва на разтояние  една от друга.Ако искате еклерчета за една хапка слагайте количество колкото лешник, ако искате по- големи сложете, колкото голям орех.
Печете на 200 градуса в предварително загрята фурна до зачервяване.
След като се изпекат, изключете фурната, отворете леко вратичката и оставете така още 10 минути.Чак тогава извадете готовите еклерчета.


На този етап вече  може да решите с какво да напълните еклерите.Дали да са солени или сладки.




Моя вариант е с класически крем

Половината от млякото се сварява със захарта.В останалата половина се прибавят брашното и жълтъците и се изсипва във врящото мляко.Бърка се непрекъснато докато се сгъсти.Дръпва се от огъня и се прибавя маслото и ванилията.
Еклерите се пълнят с готовия крем.
Има два начина:
Първия- със шприц се щприцова крема във еклерчетата.
Втория- Еклера се разрязва на две.Пълни се с крема долната част,а горната се поставя като капаче.
Аз избрах първия начин.



четвъртък, 21 февруари 2013 г.

Супа с бекон



Тази снимчица на супичката отлежава от няколко месеца.Има си много кусури, за разлика от самата супа.И понеже наскоро загубих част от рецептите си не ми се ще поради разсеяност да загубя и тази.Затова я представям, пък на вас оставям да се похвалите с по-хубави снимки, ако ви допадне и решите да я направите.А аз си допълвам виртуалния тефтер с още една любима
рецепта.

1 глава лук
8-9 ивици бекон ( носи и на още :) аз го слагам на око)
100 г. гъби
400 г. картофи
150 г. заквасена сметана
бял пипер
босилек
 сол


 3  парчета от бекона се слагат на горещ тефлонов тиган ( или друг с незалепващо покритие) и се изпичат.Отделят се за украса на супата.
Лукът се нарязва на ситно и се запържва .Добавя се  останалия бекон нарязан на дребни кубчета.Запържва се .Добавят се измитите и нарязани гъби и се задушава още 4-5 минути.
Накрая се прибавят нарязаните на кубчета картофи и вода или бульон. (Количеството вода е 150 мл. за порция, но ако правите повече трябва да съобразите и количеството на останалите продукти).Посолете.
Като  омекнат картофите, прибавете сметаната.Разбъркайте добре и отнемете от огъня.
Подправете с бял пипер и босилек по желание.
Рецептата е от предаване на И.Звездев

събота, 16 февруари 2013 г.

Пай с пиле


Тази рецепта беше с история.Ще ми се да си мисля, че я бях измислила забавна. Но уви децата се разболяха и желанието ми за разказване рязко намаля.Все пак рецептата си струва и за това ще я споделя.А историите ще почакат.Идеята за пая видях при Ани, но поради липсата на продукти го ударих на яка фантазия. Все пак запазих идеята за ястието,както и част от подправките. Задължително ще пробвам и вариянта на Ани. А ето моя опит.

3 пилешки бутчета
150 мл. пилешки бульон
3- 4 големи глави лук
120 - 150 г. заквасена сметана
1 ч.л. горчица
1 скилидка чесън
мащерка
черен пипер
къри
сол
1/2 бутер тесто



Бутчетата се сваряват  и се обезкостяват.Месото се нарязва на ситно.Лукът се нарязва на едри кубчета и се задушава в малко олио. Като се задуши се прибавя пилешкото месо, сметаната, горчицата и бульона, в който е вряло пилето.Разбърква се добре и се добавят подправките  -черния пипер, мащерката,солта и кърито. Те се слагат на вкус. Аз постоянно опитвах -щипка от едното още идейка от другото , докато ми хареса.Задушава се за няколко минути.
Леко размразеното бутер тесто се разстила и върху него се поставя тавичката, в която ще се пече пая.С остър нож се изрязва правоъгълник с размера на тавичката, като тя се ползва за шаблон при изрязването. Този правоъгълник ще служи да покрием пая.
Фурната се загрява на 180 градуса.Тавичката се намазнява леко и в нея се изсипва плънката с пиле и лук.
Върху правоъгълника от бутер тесто с остър нож се правят плитки разрези за да се оформят квадрати, след което се слага върху плънката. Пече се до зачервяване.



събота, 9 февруари 2013 г.

Питка за здраве


 Това е питата на свекърва ми, която в нашето семейство се прави по всички специални поводи.Страшно вкусна е, а досега винаги се е получавала. С тази пита се омъжих,с тази пита черпихме когато се родиха момчетата,когато проходиха. Както казах тя е с мен на всички празници.Затова,когато реших да раздам за здраве естествено се сетих за нея.Повода ще ви разкажа следващия път.

1 кг. пресято брашно
1 кубче жива мая
2 яйца ( от които 1 жълтък се оставя за намазване на питата)
125 г.  меко но не течно масло
1 с.л. сол
2 с.л. захар
400 мл. топла вода


Пресятото брашно се слага в съда в който ще се меси и от него се махат две шепи.Не знам защо точно толкова ,но явно това е дозата.
Маята се разтваря във водата  и със захарта.
В брашното се слага солта, яйцата , маята  и се замесва меко тесто.Дели се на три топки.
Разточва се първата кора  и се маже с масло.Разточва се втората кора, слага се върху първата и също се маже с масло.Разточва се и третата кора и се слага върху първите две.Маже се с останалалото масло. Реже се на 12 парчета и всяко се завива на кифлички, които се слагат в намазана с масло тава.Първата кифличка  се слага по средата ,а другите се нареждат окола нея във  формата на лъчи.Оставят се да втасат поне 30 минути. После питата се маже с жълтък и се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна за 40 минути.