събота, 3 май 2014 г.

Маслени бисквитки гъбки



Симпатични и топящи се в устата бисквитки. Много забавни за приготвяне особено от малки деца. Рецептата видях при Мария. Няма какво да добавя по рецептата, така че препиша какво е написала Мария.



  • 1 чаена чаша (220 гр.)  свинска мас - мека на стайна температура
  • 1 чаена чаша (150 гр.) пудра захар
  •  1-2 пакетчета синтетична ванилия
  • 2 ½ чаени чаши (340 гр.) брашно
  • 1 супена лъжица (5 гр.) натурално какао
Свинската мас, пудрата захар и ванилията се разбиват докато се получи пухкава смес. Прибавя се брашното и се замесва средно твърдо тесто.
От него се късат малки парчета с големина на орех . Оформят се на топчета като се овалват между дланите. Нареждат се на разстояние в тава застлана с хартия за печене. Гърлото на отрязаната спринцовка (или каквото друго сте избрали) се потапя в какаото.  С него се прави кръгъл не много дълбок отпечатък в центъра на всяко топче. Натиска се лекичко. 
Пекат се в предварително загряна фурна на 180 градуса, докато порозовеят леко от долната страна. Може да проверите като навдигнете съвсем леко някоя сладка с върха на нож. Оставят се да изстинат в тавата. Не се опитвайте да ги местите преди да изстинат, защото са чупливи. 


6 коментара:

  1. Вече има гъбки и в Под гъбката. ;) Чудесни са, Нати!
    Хубав ден ти желая. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да най- накрая и "Под Гъбката" поникнаха гъбки :) то от тези дъждове :)
      лагодаря ти,Гери! Хубава седмица!

      Изтриване
  2. Страхотни са, Нати. Ако ви липсва една от кошничката, да знаеш, че аз я изядох. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Таня! Усмихната нова седмица!

      Изтриване
  3. Какви сладки гъбета! И баба правеше такива :) Много ги обичах едно време!
    Усмихнат ден, Нати! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Тики, и на нас ни стана любима тази рецепта. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване