Рецептата е на Иван Звездев и много ме впечетли, докато я приготвяше.Той я направи със зелени чушки, но у нас те не са на почит за пълнене. Ето и моето изпълнение на това прекрасно и различно ястие.
1 кг. червени или зелеви чушки
зехтин или олио за поливане
за плънката:
100 - 200 г. сирене
1 патладжан
1 тиквичка
1 връзка пресен лук
1 - 2 стръка пресен чесън
копър на вкус- аз сложих 5 стръка
4- 5 филии по- стар хляб нарязани на малки кубчета
6- 7 с.л. зехтин
сол
за подлучения сос:
1 кофичка кисело мляко
2- 3 скилидки чесън
Нарязваме патладжана на малки кубчета, осоляваме го и го оставяме да се отцеди горчивия сок.
Нарязваме лука и чесъна на ситно, а тиквичката на малки кубчета.
Задушаваме лука, чесъна тиквичката и патладжана в зехтинът( олиото) за 7-8 минути, като разбъркваме периодично.Добавяме нарязания хляб и подправките. Оттегляме от котлона и добавяме сиренето, което натрошаваме. Разбъркваме добре.
Пълним чушките с приготвената плънка, поливаме обилно със зехтин или олио и печем в предварително загряна фурна на 200 градуса.
За соса:
Разбъркваме киселото мляко със пасирания чесън и поднасяме с готовите чушки.
Нарязваме лука и чесъна на ситно, а тиквичката на малки кубчета.
Задушаваме лука, чесъна тиквичката и патладжана в зехтинът( олиото) за 7-8 минути, като разбъркваме периодично.Добавяме нарязания хляб и подправките. Оттегляме от котлона и добавяме сиренето, което натрошаваме. Разбъркваме добре.
Пълним чушките с приготвената плънка, поливаме обилно със зехтин или олио и печем в предварително загряна фурна на 200 градуса.
За соса:
Разбъркваме киселото мляко със пасирания чесън и поднасяме с готовите чушки.
Наистина звучи много интересно рецептата! Със сигурност ще е вкусно. Само може би бих си спестила хляба в плънката. Поздрави и приятен ден!
ОтговорИзтриванеНа нас ни допадна, много. Хляба играе ролята на свързващ елемент и поема ароматите на всичко. Като резултат не се усеща.Поздрави от мен!
ИзтриванеИнтересна рецепта, Нати, много вкусна и аз се заинтригувах. Прегръдка!
ОтговорИзтриванеДа нали? И различна.
ИзтриванеМного интересна комбинация и рецепта, Нат! Благодаря, че сподели с нас това ястие. :)
ОтговорИзтриванеЗамирисва ми и на лято вече, въпреки лошото напоследък време. :)
Поздрави!
Мисля, че подобна комбинация ще ми хареса! Тиквички и патладжани си отиват с чушки, хлебчето добавя интересна нотка :) Ще опитам някой път :)
ОтговорИзтриванеУсмихната слънчева неделя, Нат :)
Аз заради интересната нотка се захванах. То мойто любопитство край няма :)))
ИзтриванеБлагодаря , че намина!
Ох и на мен! Въпреки дъжда почти е лято! За рецептата, радвам се че те заинтригувах , Светле! Усмивки!
ОтговорИзтриване