неделя, 25 май 2014 г.

Шоколадов тарт






Малкият ми син гледал телевизия и си избрал този сладкиш. И след като ентусиазирано ми обясни за пая с шоколадче, както той го нарече, не можах, да не му го направя.
Рецептата е на Ненад.




За основата:

  • 300 г брашно
  • 150 г студено масло
  • 2  яйца
  • 100 г захар
  • 50 г какао
  • 1 с.л. вода
  • 1 с.л. шоколадов ликьор

За пълнежа:

  • 250 мл течна сметана
  • 80 г натурален шоколад
  • 2  яйца
  • 1  пакетче ванилия
  • сол

За основата сложете брашното, нарязаното на кубчета масло, захарта, какаото и яйцата в кухненски робот и разбъркайте. В движение добавете водата и ликьора. може да омесите тестото и с ръце, но трябва да работите бързо. Сплескайте тестото, увийте го в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.
2. Сипете сметаната в тенджерка и я оставете да кипне. Дръпнете я от огъня и добавете шоколада, начупен на парченца. Бъркайте, докато шоколадът се разтопи.
3. Разбийте яйцата с помощта на миксер. Добавете захарта на струйка, без да спирате да разбивате. Добавете поизстиналия ганаш внимателно и разбъркайте с помощта на шпатула.
4. Във форма с диаметър 26 см разстелете равномерно с ръце тестото - по дъното и стените. надупчете тестото с вилица и го печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 10 минути.
5. Изсипете пълнежа върху леко изстиналата основа и печете още 20 минути.
6. Нарежете шоколадовия тарт на триъгълни парчета и поднесете с топка сладолед.

В рецептата беше пропусната захарта в пълнежа. Аз сложих 4 с.л. . Ако искате да е по- сладко сложете повече.



12 коментара:

  1. Натали, знае синчето ти какъв сладкиш да избере! :)
    Чудесно съчетание от вкусове - истинско удоволствие!
    Поздрави и приятна неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Нати, голяма радост ще си му подарила, прекрасен тарт! :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, наистина се зарадва и най- важното хареса му.Поздрави!

      Изтриване
  3. Ох, видя ли нещо толкова шоколадово и изпадам в екстаз! Ще опитам рецептата непременно! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотен влажен шоколадов сладкиш, истинско великолепие! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всъшност не беше много влажен и беше с много интересна консистенция. От тези сладкиши ,които си хапваш още една хапка за да разгадаеш вкуса, все ти се струва че изпускаш нещо.

      Изтриване
  5. Много добре си зарадвала детето;)
    Пък и явно е наследствено, поне що се касае за гледаните предавания.
    Поздрави и вярвам, че този тарт си заслужава!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, всъшност големия обича да гледа кулинарни предавания с мен. Това е първият път в който малкия прояви интерес и аз не можех да игнорирам желанието му. Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
  6. Нати, невероятен е. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Таня! Още не съм забравила рецептата ти за халвата!

      Изтриване