понеделник, 29 февруари 2016 г.

Сок от черен бъз



Преди няколко години научих за този сок или сироп. Четох, разпитвах за кой точно бъз става дума, дали дървесен или храстовиден. И двата имат своите поддръжници.Консултирах се с фармацевти ,които ми казаха ,че в състава на имунустимулатора,които се продава "Sambucus" се използва черния дървовиден бъз "Sambucus Nigra".
По късно обаче последовател на Димков ми донесе нова книга от наследниците на великия лечител, в която те уточняват че Димков е имал в предвит храстовидния бъз ( Sambucus ebulus).  Аз обаче бях направила вече сок от дървовидния( Nigra) и тази рецепта ви предлагам. Който и бъз да изберете начина на приготвяне е един и същ.

Знам, че сезонът не е подходящ точно сега да ви показвам точно тази рецепта, но пък ако ви е омръзнало от реклами за противогрипни препарати и от тормоза от медиите за поредния свръх опасен грип, сега е момента да планирате какво ще правите септември. Аз ще бера бъз! Тази година най-вероятно и от двата вида за да съм спокойна!

Плодът се измива добре и се подсушава, с вилица се оронват зърната от дръжките. Нарежда се в стъклен съд (голям буркан) ред плод, посипва се със захар и така се редува плод със захар до напълване на съда, като се завършва със захар, оставя се да престои 20-21дни.На светло място, но не бива да е на пряка слънчева светлина. Прецежда се през гъста марля, като се внимава някое зрънце от плода да не попадне в прецедения сироп и да предизвика ферментация. Съхранява се на хладно (за предпочитане в хладилник). Пие се по една супена лъжица 30 минути преди хранене, за деца се препоръчва по една чаена лъжичка, също преди ядене. Дозата се удвоява при грипна епидемия!
Плодовете на бъза се берат само когато са съвсем узрели - септември!   Тогава те са с характерен тъмен, черен цвят. Важно е да се берат  само НАПЪЛНО УЗРЕЛИ ПЛОДОВЕ, тъй като в зелените има силни токсини. 


И още едно приложение на листата от черен дървовиден бъз. Ако ви ухапе комар или друга неизвеста мушичка , натъркайте ухапаното място с листо от бъз. Изпробвана горска рецепта :)
За пчели и оси не знам дали става обаче.

4 коментара:

  1. Нати,
    аз държа буркана 40 дни на хладно и тъмно.Така съм чела,че е по рецептата на Петър Димков.А тази година сокът от плодчетата, получен в сокоизтисквачката смесихме с мед и стана вкусен сироп.Аз бера за сиропа храстовидния бъз, а за чай - цветовете от дървовидния.Не трябва в никакъв случай да има неузрели или презрели плодчета.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, и като смесиш сока от сокоизтисквачката с меда, как го съхраняваш?

      Изтриване
  2. Нат, благодаря за рецептата. Аз пия по една лъжичка сутрин такъв сок, тъй като е много полезен. Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Поздравления за желанието и направата,Нат,убедена съм,че е станал чудесен!Щастлив месец март!

    ОтговорИзтриване