четвъртък, 15 ноември 2012 г.

Тарта с ябълки, дюли и фурми





Продължавам с ябълковите истории.
След като вече правих 4 пъти Ябълковия сладкиш с карамел и ябълките не се свършиха, реших че е време да пробвам нещо ново.
Прегледах доста рецепти, но накрая пак се спрях на Йоли.
Промених само плънката ,защото в последния момент ми хрумна : ами какво ще стане ,ако сложа дюли... а фурми?
Резултата надмина очакванията ми.
Докато приготвях плънката се носеше аромат на ябълка, канела и дюла.
А докато сладкиша се печеше, ухаеше на портокалова кора.
Накрая след като опитах готовия резултат останах много доволна.Всички аромати се бяха запазили и бяха сътворили невероятен букет на който си заслужава да се насладите!



за тестото
350 г. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
кората на 1 портокал
120 г. захар
1 цяло яйце
1 жълтък
200 г. студено масло



за плънката
около 800 г. ябълки
1 по- голяма  дюла
20 г. масло
5 с.л. захар
100 - 150г. фурми
1 ч.ч. нарязани орехи
3 с.л. коняк
канела




В купа се размесват пресятото брашно, бакпулвера, ванилията, захарта и портокаловата кора.
Прибавят се яйцето, жълтъка и студеното масло нарязано на парченца.
С ръце се омесва тесто до получаване на гладка маса.Оставя се 30 минути в хладилник.

Ябълките и дюлата се обелват и се почисват от семките.Нарязват се на парченца.
Задушават се в маслото за кратко.Посипват се със захарта, 1- 2 с.л. вода и коняка и продължават да се задушават докато течността се изпари напълно.
Към края се добавят нарязаните на едро фурми, орехите и канелата.
Плънката се оставя да изстине.

Дъното и стените на тортена форма се намазняват и се посипват с брашно.
2/3 от тестото се разточва на тънка кора и се поставя във формата така че да покрие и стените.
Надупчва се с вилица. Плънката се разстила равномерно. Останалото тесто се разточва на кръг с диаметъра на формата и се поставя върху ябълките, като краищата на тестото се прищипват добре.Надупчва се с вилица и се пече на 170 градуса в предварително загрята фурна, до златист цвят.
Като изстине нарежете и поръсете с пудра захар.




2 коментара:

  1. Разкошна е, Натали! Плънката много ми допада!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ина, радвам се че ти е допаднала плънката. Този път експериментът беше успешен :)

      Изтриване