сряда, 21 ноември 2012 г.

Портокалова торта






Много приятна торта.Със изявен портокалов аромат.Доста по- различна и определено запомняща се.

за блата :
8 яйца
150г. захар
200 г. смлени орехи
30 г. галета
сок и кората на 1 портокал


за крема :
40 г. брашно
500 мл. прясно мляко
60 г. захар
40 г. пудра захар
125 г. масло
3 жълтъка
1 прах ванилия
кората на  1 портокал


Приготвяне на блата : Жълтъците се разбиват с 3/4 от предвидената захар до побеляване.
Прибавят се сокът и кората на портокала, смлените орехи, галетата и накрая белтъците, разбити на сняг с останалата захар.Всичко се разбърква внимателно със шпатула и сместа се разделя на 2.
Изпичат се 2 отделни блата. Всеки се пече на 180 градуса в намаслена и застлана с хартия тортена форма 26 см.

За крема : Смесват се брашното,жълтъците,захарта на пясък и млякото.Сваряват се до сгъстяване.Маслото се разбива с пудрата захар до пухкав крем и към него постепенно се прибавя изстиналия млечен крем, след което се прибавят кората на портокала и ванилията.

В тортена чиния се поставя първият блат, маже се с част от крема.Поставя се вторият блат и отгоре се намазва с останалия крем и се украсява по избор.






2 коментара:

  1. Чудесна тортичка! Изглежда много вкусна и апетитна! Хубава вечер, Натали! :)

    ОтговорИзтриване