събота, 3 ноември 2012 г.

Торта с ванилов крем и кайсии




Харесвам всички видове ванилов крем.От доста време ми се въртеше идея да направя торта с  него. И ето я.Направих най- прости пандишпанови блатове и прибавих малко конфитюр от кайсии.Знам че с ягодово сладко може би щеше да стане по-ароматно,но исках точно тази комбинация.Резултатът беше сочна и много лека торта.

за блата:
3 яйца
3 с.л. захар
3 с.л. брашно

За крема:
1 литър мляко
200 гр, масло
300 гр. захар
180 гр. брашно
50 гр. нишесте
2 ванилии

1 бурканче конфитюр  от кайсии

За сиропиране:
сокът от 1 компот от кайсии

За блата:
 Със миксер, яйцата се разбиват със захарта докато увеличат обема си.След това внимателно се прибавя пресятото брашно и се бърка със шпатула.Готовата смес се слага в тавичка  с хартия за печене.Блата се пече на 180 градуса  в предваретелно загрята фурна.
За тортата са необходими 3 блата.

За крема:
Смесваме брашното,нишестето и ги разбъркваме с мляко до кашица.
Другото мляко със захарта се слага на котлона и като заври към него се прибавя брашняната смес.Бъркаме до гъст крем.Дърпаме от огъня и в горещия крем слагаме маслото и ванилията.Бъркаме докато маслото се усвои от сместа.


В тортена чиния слагаме първия блат,сиропираме.Мажем с конфитюр обилно.Слагаме втория блат, сиропираме,мажем с крем.Поставяме третия блат,сиропираме и забършваме с крем.
Украсяваме.
Аз използвах малко сладкарска сметана,настърган шоколад и конфитюр от кайсии.

2 коментара:

  1. Много сочна и апетитна торта, Натали. Чудесен вариант за подслаждане. Поздрави и прекрасен ден! :)

    ОтговорИзтриване