петък, 28 декември 2012 г.

Сладки и пита




Така, това са новите рецепти за  сладки ,които пробвах тази година.Тези вкусни кокосови бонбони видях тук


50 гр. масло
85 гр. захар
200 гр. кокосови стърготини
200 мл. течна сметана
200 гр. черен шоколад
1 ванилия


В тенжерка загрейте сметаната, маслото и захарта.Бъркайте докато се разтвори захарта.
Добавете кокоса и ванилията.Разбъркайте хубаво.Покрийте с пластично фолио и оставете за час- два в хладилника.
Оформете топчета от изстиналата смес.
Начупете шоколада в подходящ съд и го разтопете на  водна баня.Оваляйте всяко топче в шоколад и оставете върху тавичка покрита с хартия за печене докато се стегне шоколада.



Още миналата година си бях харесала  Кантучините, но за тях не остана време.Затова сега поправих този си пропуск. Използвах за база рецепта от тук  , но добавих любими за мен съставки.Малко се колебах дали да споделя моя опит, защото се получиха  много вкусни и свръх твърди кантучини, но реших че сладките наистина си заслужават , може би с чаша топло кафе, чай или мляко е добър вариант да се коригира факта че са доста твърдички.Лично аз ще ги направя пак, но ще редуцирам времето за повторното печене.Категорично ще го намаля на 5 минути.




165 гр. захар
2 яйца  М- размер
250 гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер
100 гр. захаросани портокалови корички
череши от сладко изцедени от сиропа
50 гр. черен шоколад
80 гр. лешници


Запечете лешниците на горещ сух незалепващ тиган, докато пуснат аромата си.
В купа разбъркайте добре яйцата със захарта.Добавете брашното с бакпулвера ( пресяти).
После прибавете и портокаловите корички и ядките нарязани на едри парчета.( Аз разрязах лешниците на две),Замесете меко тесто.Прибавете и черешите и шоколада нарязан на парченца.Оформете  2 дълги и тесни калъпчета. Печете на 180 градуса в тава постлана с хартия за печене, за 30 минути или до златисто.Извадете от фурната и оставете да се охлади за 10 минути.След това нарежете по диагонал на 5 мм. бисквитки.Важно и да не са много дебели.
Нареждат се легнали в тавата и се изсушават на 150 градуса още 30 минути ( така е по рецепта но аз, следващия път ще пека по- малко).Като изстинат се прибират в плътно затварящи се кутии и могат да издържат до 3 седмици.Разбира се ако не им видите сметката  :)











Моята първа пита с късмети за Бъдни вечер.
След като се допитах до всички в къщи се оказа,че  содените питки не са на особена почит в семейството ни.Но все пак я направих постна- без яйца и мляко.
Според традицията питата трябва да се омеси от 3 пъти пресято брашно и да е "мълчана".
От началото до края не трябва да се говори.Трудна задача за мен.
На питата се слагат кръгове и се изобразяват фигурки,които символизират различните неща от стопанството, не че имам стопанство , но за мен беше удоволствие  да правя фигурки и да украсявам питата.Направих само една грешка! Трябваше от всички фигури да направя по две защото малките ми момчета не можаха да си разделят пилето и прасето.Но пък как се зарадваха!

1 кг. брашно
400 мл. топла вода
около 30 гр. жива мая ( или малко повече от половин кубче)
1 ч.л. сол
1/2 ч.л.захар
2-3 с.л. олио или зехтин


1 монета
1 малко клонче от дрян


Брашното се пресява 3 пъти.
Отделят се около 300гр. с тях ще доомесваме питата.
В купа се слага маята с малка топла вода и захарта .Оставя се за 15 минути да се надигне.
В останалото брашно се слага солта и се прави кладенче.Добавя се маята и олиото,водата и се замесва меко тесто.Ако е необходимо се добавя от отделеното брашно за да се получи нелепнещо меко тесто.Омесва се хубаво.Аз използвам правилото на 100 удара, но вместо да бия тестото в масата го намесвам най- малко 100 пъти.Действа ми разтоварващо.
Оформяте на топка правите разрез в средата с формата на кръст и оставяте поне за 30-40 минути да втаса, покрито с кърпа.
Вадите тестото омесвате отново за кратко и отделяте малко количество за украса.
В питата слагате изварената монета,завита във фолио и клончето дрян също завито във фолио.
Печете на 200 градуса 40 минути или до готовност според фурната.
Вадите питата, напръсквате с малко студена вода и завивате в кърпа.
Едва ли ще изненадам някого с тази рецепта, но това е моята пита.


6 коментара:

  1. От всичко искам да си взема,ама де да можех,Наталия!Питката е чудесна и тематично украсена!Пожелавам много весело посрещане на новата година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси,благодаря ти! Весело посрещане на новата година с много усмивки и положителни емоции!

      Изтриване
    2. Наталия, Честита Нова Година :) Пожелавам от здраве да не се отървете, много усмивки, късмет и сбъднати мечти! За много години!

      Изтриване
    3. Габи,Честита Нова година и на теб! Пожелавам ти една година, която да запомниш като невероятно успешна,изпълнена с много положителни емоции и сбъднати проекти!Но на първо място бъдете здрави!

      Изтриване
  2. Ах, тези кантучини с лешници са зашеметяващи, а шоколадовите кокоски изглеждат толкова ароматни!
    Честита Нова Година, Натали! Много здраве и късмет ти желая!

    ОтговорИзтриване