събота, 8 декември 2012 г.

Милинки



Тестените закуски са ми слабост.Баници, милинки, тутманици, мекици, палачинки, бухти.
Обичам ги всички. С тях съм пораснала, както и с филиите намазани с мас и червен пипер.
Разбира се и циганските баници.
Тази рецепта видях тук и поприбавих  малко кашкавал за разкош.



500 гр. брашно + брашно за  доомесване
1 с.л. захар
20 г. прясна мая или 7г. суха
200 г. кисело мляко
120 г. топло прясно мляко
1/2 ч.л. сол


за намазване и заливка:
125 г. разтопено масло
1 ч.л. брашно
150 г. кашкавал

за плънка:
250-300 г. сирене



Разтворете маята и захарта в топлото прясно мляко и оставете 10-15 минути да удвои обема си.
Пресейте брашното в купа и добавете киселото мляко и маята.Омесете много меко тесто, оформете го на топка и го оставете да втаса в намаслен съд, покрито с кърпа.
Разтопете маслото.
С намазнени ръце късайте топчета от тестото с големината на орех. В средата на всяко сложете парченце сирене.Поставете ги в намаслена тава с диаметър 28 см.Намажете топчетата с масло и оставете за 30 -40 мин. да втасат повторно.
В останалото масло разтворете брашното и залейте милинките.Отгоре начупете останалото сирене и поръсете с настъргания кашкавал.
Печете на 200 градуса в предварително загрята фурна за 20 -25 минути.
Изпечените милинки покрийте с кърпа и оставете да починат 10 -15 минути в тавата.







2 коментара:

  1. Да беше звъннала един телефон, щях да донеса какао за милинките. :):):):):):)

    ОтговорИзтриване
  2. Грабвай какаото и идвай! Аз почвам милинките :)

    ОтговорИзтриване