неделя, 20 януари 2013 г.

Гостува ми Стефчето



Как да опишеш човек,който е бил с теб в трудните моменти? Който те е търпял, когато сам не можеш да се изтърпиш.Който те е връщал от лабиринтите на отчаянието! Който те е предизвиквал и продъжава да те предизвиква.Който те вдъхновява и те дърпа напред и все напред! Човек с който споделяш всичките си болки,неудачи,надежди и радости.
Първата дума, която изниква в ума ми е ПРИЯТЕЛ!
Ето това за мен е Стефчето - Приятел!
Тя е и един от виновниците "Под Гъбката" да е реално място.
И така имам си гост! Първият!
Стефчето се съгласи да направи "Гъбката" по-  "Шаренко" местенце.
Ако не сте се отбивали при нея, хвърлете един поглед и ви гарантирам че ще останете!
Освен че ще бъдете кулинарно изкушени, ще можете да видите и много ръчно направени неща,  които развеселяват ежедневието и внасят уют в дома.
Стефчето е магьосник с иглата! Моите опити в това отношение са редки и обикновено,  това  което правя изглежда все едно и шито от пиян моряк по време на буря :)  Не се шегувам.
Вижте какво пише Стефчето.




Шоколадов мус

240 гр. тъмен шоколад ( млечен или смес от двата по ваш вкус)
80 мл. прясно мляко
3 с.л. захар
1/8 ч.л. сол
2 жълтъка
4 белтъка
1ч.ч. пълномаслена сметана (250 мл.)

 Във фризера се поставя съдът, в който ще се разбива сметаната да се охлади добре, за да може да се улесни процесът на разбиването и по-късно. През това време млякото заедно със захарта се слага на котлона да заври и после на тънка струйка се прибавя към разбитите жълтъци при непрекъснато бъркане, за да не се пресекат от врялото мляко. Добавя се разтопеният предварително на водна баня шоколад. Към яйчено-шоколадовата  смес се прибавят разбитите на сняг белтъци  и  внимателно се разбъркват, накрая се прибавя и разбитата до меки връхчета сметана, бърка се леко до еднородна въздушна смес. Шоколадовият мус се налива в купички или чашки и се оставя в хладилник да стегне добре, най-добре за една вечер. По желание може при сервиране мусът да се украси с шоколад или друга подходяща декорация, без да се прекалява както е в моя случай
 Това е вторият ми опит с шоколадов мус и мога да кажа, че определено тази е рецептата, която ще си запиша и занапред ще използвам. Първата рецепта, която пробвах беше с масло и без яйца и не ми хареса крайният резултат, мусът става плътен  и тежък. А истинското очарование на тази шоколадова прелест е в невероятно въздушната  и лека структура, така че на който му се прияде да вади яйцата и шоколада и смело. Сега е моментът, навън е студено и кремовете със сурови белтъци са си точно в сезона.
 Рецептата е от тук-http://foodgawker.com/?s=chocolate+mousse - има ужасно много рецепти за шоколадов и други видове мус, може да си изберете вашата.





Торта с домашни бисквитени блатове и крем с грис

 Видът на тази торта, един такъв домашен, простичък ме изкуши да проверя дали е вкусна. Открих я  http://palachinkablog.com/honey-pie/ като меден сладкиш, който бил традиционен за Хърватска, но после видях, че на някои места сладкишът е от унгарската кухня, не че е толкова важно, ама да си кажа.
 Любопитството ми беше предизвикано от крема с грис. Та, ако случайно на някой му се стори вкусна, продуктите са :

За блата:
3 с.л. олио
3 с.л. прясно мляко
2 с.л. мед
1 яйце, леко разбито
150 гр. захар
1 ч.л. сода
400гр. брашно

 Пресятото брашно е смесва със содата. В тенджерка се слагат олиото, медът, прясното мляко и захарта да се затоплят и да се поразтопи захарта, след което се прибавят към брашното и разбитото яйце. Първоначално се бърка с лъжица после се доомесва тестото с ръце като се добавя по мъничко мляко, докато е необходимо за гладко твърдо тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да почине 15 минути. Ще вметна, че тестото е доста твърдо и е от типа, абе сигурно ли е, че от тези продукти ще стане тесто – малко е трудно е за омесване.

За крема:
500 мл. прясно мляко
1 прахче ванилия ( есенция или истинска шушулка – каквото има в шкафа)
150 гр. захар
6 с.л грис
200 гр. масло на стайна температура
3 с.л. какао
2 с.л. тъмен ром

 Докато тестото си почива в малка тенджерка се смесват млякото, ванилията и захарта и се слагат на котлона, когато сместа заври се добавя грисът и се бърка до сгъстяване на сместа – 5 или 10 минутки. Оставя се на страна да се охлади. С миксер се разбива маслото на пухкав крем и се добавя към гриса, към 1/3 от крема се слагат 3 с.л. какао, аз сложих вместо тях разтопен черен шоколад около 60 гр. (разграфеният  на 10 грамови блокчета готварски шоколад от Лидъл е много удобен, при липса на кантарче).
 Отпочиналото тесто се дели на 4 равни части и се разточва върху хартия за печене в правоъгълна форма с дебелина 2 мм. или възможно най-тънко. Блатовете се пекат на 180 С за по 5 минути до златист цвят. Оставят се да изстинат добре както са си с хартията, след изстиването им са доста чупливи. Аз изпекох 2 квадратни блата, които докато бяха топли разрязах на 2 правоъгълника и така си спестих печенето на още два блата.
 Върху свежо фолио се поставя първия блат, който се напръсква лекичко с ром и се маже с белия крем, поставя се втория блат, напръсква се с ром и се покрива с шоколадовия грис, следващият блат-ром, бял крем и накрая пак блат, сладкишът се увива плътно със свежото фолио и се оставя за една нощ в хладилник.
 На другия ден се поръсва с пудра захар по желание и се реже на квадратчета.






Стефче,  благодаря че прие да си първият ми гост!

4 коментара:

  1. Разкошни сладкиши! Поздрави за талантливата гостенка!

    ОтговорИзтриване
  2. Наталия,чудесно е,че първи гост ти е толкова скъп в емоционален план човек,а и Стефчето се е представила страхотно с тези два изключително вкусни десерта!Особено ми допадна шоколадовия мус!
    Сърдечни поздрави за двете!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти ,Роси! Исках първият ми гост да е специален за мен! Поздрави и от мен!

      Изтриване