понеделник, 28 януари 2013 г.
Пораснах с още една годинка
Мина и моят рожден ден.Както обикновено не се чувствам по-мъдра или по- улегнала.
Пак съм си аз. Но не мога да не забележа и някои тенденции.
Например вече понятието шопинг не ме вълнува в часта си до дрехите.Но виж дай ми да си купувам чинийки, чашки и всякакви форми, формички и тавички, тук нямам спирачки,освен наличноста в портфейла.Това важи и за мънистата,преждите, куките за плетене и всички аксесоари към тях.Сега като се замисля с времето съм сменила една лудост с друга.
Това от което не мога да се откажа са книгите и фотоапарата! По-рано си купувах всичко ново, което излизаше и ме интересуваше.Сега вече си търся алтернативни източници и купувам само нещо, което много държа да имам.
Фотоапарата си остава другата ми голяма любов.Наистина много обичам да снимам.Ясно ми е че снимките ми са далеч от професионалните. Но ми носят радост и се разтоварвам като снимам.Може би някой ден ще прочета всичките книги за фотография, който имам и ще се науча да обработвам снимките си.
А дотогава ще ви почерпя с едно парче от тази Шоколадово-малинова торта, която видях при Йоли. Е аз си спестих марципана защото не се разбирам с него.
за блата:
60 г. меко масло
30 г. пудра захар
3 жълъка
60 г. заквасена сметана
3 белтъка разбити на сняг с 35 г. захар
1 ванилия
40 г. запечени орехи
60 г.брашно
за крема:
400 г. течна сметана
60 г. захар
400 г. шоколад (аз използвах комбинация от черен и млечен по 200 г.)
140 г. масло
за малиновото желе:
800 г. малини ( аз използвах замразени)
200 г. захар
2 пакетчета желатин ( 20 г.)
Разбийте белтъците на сняг и прибавете захарта.Разбъркайте до твърди връхчета.
Разбийте на крем маслото с пудрата захар.Прибавете жълтъците,сметаната и ванилията.Разбъркайте добре.Добавете разбитите белтъци, пресятото брашно и ядките като ги редувате.Бъркайте внимателно с лопатка. Покрийте дъното на тортена форма с падащ ринг с хартия за печене и изсипете тестото в нея.Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна за 20 минути или докато се зачерви.Оставете блата да се охлади.
За крема:Загрейте сметаната до кипване.Махнете от огъня и прибавете начупения шоколад,захарта и маслото.Бъркайте докато се получи лъскав крем и захарта се стопи.Ако използвате подсладена сметана не слагайте захар.
За малиновото желе: Кипнете плодовете със захарта за 1-2 минути.Пасирайте с пасатор и минете сместа през цедка за да махнете семките.
Накиснете желатина в малко студена вода. Като набъбне го загрейте на водна баня докато се разтвори.Не бива да завира! Смесете го с малиновото пюре и оставете да се охлади на стайна температура преди да се сложи в тортата.
В тортена чиния се слага ринга.Поставя се блата.Намазва се с половината крем и се оставя за 10 минути в хладилник.Отгоре се слага малиновото желе,което трябва да е студено но да не е почнало да се желира.Тортата се връща за 2-3 часа в хладилника.Докато желето стегне.
Останалия крем се затопля на водна баня и с него се залива тортата.Връща се отново в хладилника докато стегне ганаша.Украсява се по желание.Реже се с горещ нож.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Честит рожден ден, Натали! Бъди здрава, обичана и щастлива!
ОтговорИзтриванеТортата ти е чудесна, дори и без марципан, с който пък аз се разбирам много :))
Много усмивки от мен :)
Инче,мерси за хубавите пожелания!Целувки!
ИзтриванеЧестит рожден ден, Нати! Жела ти здраве, щастие и мнооого вдъхновение.
ОтговорИзтриванеА тортата ти е просто чудесна! Изглежда страшно вкусна и... шоколадова.
Поздрави! =)
Гери,благодаря ти!Добре дошла при мен!Хубава вечер!
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеЧести рожден ден! Аз имам само един въпрос: Какъв е размер на формата с падащ ринг? 27 ли е?
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Моята форма е 26 см.
ИзтриванеНаталка, изглежда убийствено вкусна, а аз пак нищо не съм разбрала :) или май това е по- подходящо :(
ОтговорИзтриване:) :) :) :)
Като не искаш да дойдеш,така е!Гледай сега снимки :)
ИзтриванеМного вкусно изглежда тортата, Натали! Черпя се с виртуално парченце!
ОтговорИзтриванеУсмивки! :)
Благодаря,Дани!
ИзтриванеЯ,още едно водолейче в групата ни,урааа!
ОтговорИзтриванеЧестито,Наталия!Бъди здрава,обичана,много успехи и сбъднати желания!
Тортата ти е разкошна!Почерпвам се парченце с огромно удоволствие!
Силна прегръдка!
То ние водолейте никнем навсякъде :)
ИзтриванеРоси,благодаря за милите думи! Целувки от мен!
Прекрасна торта!Честит празник и най-добри пожелания!
ОтговорИзтриванеСоня,благодаря!Радвам се, че си се отбила при мен!Надявам се да намериш причина да останеш!Хубава вечер!
Изтриване