четвъртък, 24 януари 2013 г.

Орехова пита с ванилов крем вместо торта





Моята половинка имаше рожден ден.Но не искаше торта.Затова му направих любимия му сладкиш.Тази пита е много ароматна и сочна.И е сред любимите ни рецепти.


100 гр. орехи
8 с.л. захар
6 яйца
3 сухара
15 мл. коняк ( 2-3 капки есенция коняк)
кората от 1 лимон


за ваниловия крем:

2 ч.ч. прясно мляко
100 гр. брашно
2 жълтъка
6 с.л. захар
1/2 капсула ванилова есенция ( 1 пакетче на прах)
50 гр. масло


за сиропа:

1/2 ч.ч. захар
кората на 1 портокал
1 ч.ч. вода


Орехите се смилат заедно с 1 чаена лъжичка от захарта в блендер.
Отделят се жълтъците от белтъците в две купи.Белтъците се разбиват на сняг.Жълтъците се разбиват със захарта, докато побелеят.
Към разбитите жълтъци се добавят белтъците, като се бърка с шпатула, внимателно.
След тава се слагат смлените сухари, орехите, лимоновата кора.Ароматизира се с коняка и ванилията. Всичко се разбърква внимателно и се прехвърля в тавичка намазнена и постлана с хартия за печене.Пече се 30-40 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.

За крема:
 В тенжера се разбъркват жълтъците  със захарта, брашното и прясното мляко.Бърка се, докато кипне.Прехвърля се в чиста тенжера и отново се загрява. Бърка се докато се сгъсти.Сваля се от котлона.Прибавя се маслото и ванилията.

Сиропът се приготвя, като настърганата портокалова кора се поставя в малка тенжерка, налива се 1 ч.ч. вода и се сипва захарта.Вари се една минута и се оставя да се охлади.
Питата се нарязва нарязва на триъгълници и се сиропира.Сервира се полята с ваниловия крем.



Рецептата е на Иван Звездев.

6 коментара:

  1. Да ти е здрав и много обичлив рожденика,Наталия!Много успешна година му пожелавам!Да ти е винаги другар и подкрепа и все така вкусно да му отвръщаш ти,както с този много лек и приятен сладкиш!Приятен петък!

    ОтговорИзтриване
  2. Още веднъж, да ти е жив и здрав рожденикът, Натали! Питата звучи и изглежда много вкусна! Сърдечни прегръдки и усмихнат ден! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Великолепна е на вкус, сигурна съм! Благодаря за рецептата, Натали!
    Честито на рожденика :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче,наистина и хубава тази пита!Усмихната неделя!

      Изтриване