четвъртък, 2 януари 2014 г.

Идват ми на гости с бисквитена торта,и аз гостувам с рулца от патладжани



Това е възможно най- вкусната бисквитена торта, която съм опитвала. С мооого крем!!!Както се казва в някои реклами една лъжичка и си там! Тази наслада за небцето :) опитах благодарение на Стефчето  и то не  виртуално а реално. Един ден ме изненада, като ми дойде на гости с тази тортичка. Ако искате да я опитате и вие давам думата на Стефка да ви разясни как точно я прави толкова хубава :

Домашна торта с бисквити


Това е сладкиш, който става лесно, бързо и винаги може да добавяш каквото ти е кеф.

2 пк. обикновени бисквити, едни ванилови и едни шоколадови (аз си купувам тези на „Победа”)
3 пк. ванилов крем ( на някоя от българските фирми или на Dr. Oetker,  въпрос на предпочитание)
4 жълтъка
1 с.  л. прясно мляко
захар, според указаното на пакетчетата с нишесте
1 черен и 1 млечен шоколад
200 мл течна животинска сметана
кокосови стружки за украса

Нишестето се разтваря според указанието на опаковката, добавя се захарта и разбитите жълтъци и се прибавя към завиращото прясно мляко, вари се до сгъстяване. Аз си приготвям нишестено яйчената смес и я добавям към студеното прясно мляко, слагам на котлона и бъркам не прекъснато до сваряването на крема. Предварително изстудената сметана се разбива на пухкав крем. Готовият крем се разделя на две части, в едната се слага начупеният на парченца шоколад и се разбърква, докато кремът е още топъл. Втората половинка от крема се охлажда с бъркане и се  добавя разбитата сметана  към нея. Бисквитките се топят в топло мляко, ароматизирано с ванилия или ликьор по избор или пък само във вода. Нареждат се бисквитки,  ванилово-сметанов крем, бисквитки, шоколадов крем или обратно, а отгоре кокос. Съхранява се в хладилник и се хапва студенка.

Става страхотна и с леко гъст карамелен сос, приготвен от карамел и животинска сметана, с който се заливат бисквитите преди ваниловия крем, също и с начукан крокан от карамел и ядки, който се ръси върху бисквитките преди да се залеят с крем. В този вариант кремът е само сметановованилов, а отгоре си я украсявам с настърган шоколад или горчиво какао.




А сега аз ще гостувам на Стефка с Рулца от патладжани, но уви само виртуално.


500 гр. кайма
3 големи патладжана
кимион
черен пипер
3-4 домата
1 глава лук
4-5 скилидки чесън


Патладжаните се нарязват на филийки и се запържват леко. Във всяко парче се слага по малко от каймата ( омесена с кимиона и черния пипер) и се увива на рулце. Забожда се с клечка за зъби и се нарежда в тавичка. Навитите рулца се заливат със сос от настърганите  домати и нарязаните на ситно лук и чесън. Посолява се на вкус и се пече на умерена фурна.



Трябва да си призная че се опитах да намеря по-мързелив начин за приготвяне на това ястие.
Пробвах да наредя ред патладжан, ред плънка, пак патладжан и отгоре соса, но вкусът не е същия. Рулцата стават вълшебно вкусни.


Това беше от мен.Няма да съм многословна, защото това беше първото ми гостуване и се вълнувам! Благодаря ти Стефче за поканата да стана  част от" Шаренкото" ти местенце!

4 коментара:

  1. Нати, вълшебство е тук... Голяма вкусотия! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, Нати тортата наистина изглежда много вкусно! С удоволствие ще се нагостя с ролца и след това ще си засладя:). Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,почерпи се :)
      И двете рецепти са много вкусни съм сигурна че ще ти харесат! Поздрави и целувки от мен!

      Изтриване