неделя, 26 януари 2014 г.

Шарлота с горски плодове



Лека торта със свежа нотка на горски плодове. Напомня ми за парфе, но от онова старото- от детските ми години. Поводът за тази торта беше рождения ден на майка ми. Тя си пожела " нещо плодово". Рожденичката много си хареса крайния резултат и на вкус и на вид.


300 гр. бишкоти
400 гр. заквасена сметана
350 мл. течна сладкарска сметана
захар на вкус
2 банана
15 гр. желатин

400 гр. замразени горски плодове ( ягоди,малини, къпини, боровинки и касис - ползвах аз)
120 гр. захар
1 желатин ( 10 гр.)



Желатинът за основата (15 г.) се поставя в 50 мл. студена вода да набъбне.
Заквасената сметана се разбърква със захарта. Сладкарската сметана се разбива до образуване на меки връхчета.
Двата вида сметана се смесват и се разбиват добре.
Набъбналия вече желатин се разтопява на водна баня или в микровълнова на ниска степен за няколко секунди. Не бива да завира !
Изсипва се в сметановата смес и се разбива добре.
В 24 см. тортена форма с падащ ринг, се нареждат бишкоти по дъното.( Ако искате да са по- меки може да ги топнете за секунда в топло прясно мляко.)
Нареждат се  бишкоти и по стените на тортената форма , като първо се отрязва единия край за да стоят стабилно. ( Съответно отрязания край е от долната страна). Тези бишкоти не трябва да се топят в мляко.
Отрязаните малки парченца се слагат на дъното за да се запълнят дупките.
Отгоре се излива половината сметанов крем.Върху него се нареждат нарязаните на кръгчета банани, плътно едно до друго.
Покрива се с останалия крем и се оставя за 3-4 часа да стегне желатинът на студено.

Желатинът  предвиден за плодовия слой се слага в 50 мл. студена вода.
Замразените плодове се поставят в тенджерка добавя се захарта и 1 с.л. вода. Плодовете се бъркат за да не загори захарта.  Когато заврят, се оставят да поват 3-4 минути и след това се отстраняват от огъня.
Оставят се да се охладят за 5 минути и към тях се добавя желатинът. Бърка се докато се разтвори. Сместа се изчаква да се охлади и след това се изсипва върху тортата.Оставя се още няколко часа на студено да се желира.
Преди сервиране отстранете ринга и се насладете на крайния резултат :)


14 коментара:

  1. Нати, да ти е жива и здрава майчицата и да бъде много обичана и обичаща. :) Чудесна сладост си й приготвила. Весел празник! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Натали, жива и здрава да е мама, дълги години да сте си взаимна опора!
    Много свежа плодова торта си приготвила по случай празника!

    ОтговорИзтриване
  3. Да е жива и здрава майчето ти, Нат! Страхотна нежна и красива торта! Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Да ти е жива и здрава мамчето, Нати!!! Тортата е невероятна, както и всичко което виждам в блога ти!! Прегръдки!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Павлина, много ми е приятно че моето местенце ти харесва и че тортата ти е допаднала!
      Благодаря ти за ласкавите думи!

      Изтриване
  5. Наталия, много красива и свежа торта. Отново си направила нещо изглеждащо прекрасно, а сигурна съм и с чудесен вкус. А, и честит рожден ден на майка ти и много здраве, щастие и късмет! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Честита да ти е рожденицата и много години напред да изпълняваш все така с обич нейните желания,Наталия!Прекрасна,нежна и много свежа шарлота си приготвила,много ми харесва!
    Прегръдка и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръдки и на теб,Роси! Радвам се че шарлотата ти е допаднала. Имах опасения защото ми беше за пръв път, но се получи.

      Изтриване
  7. Нати, да ви е жива и здрава майчицата и много щастие желая. Тортата е неповторима. Моите поздравления!

    ОтговорИзтриване