понеделник, 1 януари 2018 г.

Пуканки


Честита 2018 !
Нека бъде мирна! Да ни донесе много здраве!Нека имаме повече поводи за усмивки! Да вярваме повече в себе си и да преследваме мечтите си! За много години!Днес стартирахме деня с правенето на сурвачки. И се сетих ,че всъщност никога не съм писала как пукаме пуканките си, когато не използваме микровълнова печка.


2-3 с.л. олио
шепа и половина царевица за пуканки
сол на вкус

В дълбока тенджера сложете олиото, (при мен количеството покри дъното) загрейте. Пуснете 1 -2 зрънца царевица.Щом се разпукат значи мазнината се е загряла достатъчно.Извадете тези пробни разпукани зрънца, дръпнете от котлона и прибавете останалата царевица.Разклатете хубаво тенджерата за да може да се уеднакви температурата и след няколко секунди върнете на огъня. Разклащайте от време на време. Като започнат да се пукат пуканките следете, когато пукането намалее до секунда две значи са готови.Дръпнете от огъня изсипете в купа и овкусете със сол.


2 коментара:

 1. Нати,
  моята баба навремето пукаше пуканките в една голяма чугунена тенджера с обло дъно.Но съм виждала и специално пригоден уред за целта.Явно преди години са продавали подобни уреди.Винаги и аз по празниците и Коледа правя домашни пуканки.Нямам микровълнова печка.
  Честита, мирна, спорна и благодатна Нова 2018 година ! Нека ни носи пивече радостни мигове в семействата ни.
  Весели януарски празнични дни !

  ОтговорИзтриване
 2. Ели, аз за пуканки нямам спомени да са ми правили бабите.Помня ги повече с невероятните баници :)
  Мирна, весела, здрава,благословена и щастлива 2018 на теб и семейството ти!

  ОтговорИзтриване