сряда, 31 януари 2018 г.

Мексиканско тако с моле


- 400 г. пилешки гърди
- 3 домата нарязани на малки кубчета + 1 домат за сервиране
- 30 г. черен шоколад с високо съдържание на какао поне 80%
- тортия хлебчета
- 350 мл. зеленчуков бульон
- 1 глава лук, нарязана на малки кубчета
- 1 сушена чушка
- 2 скилидки чесън
- 2 филии хляб
- 1 авокадо (на кубчета)
- пресен магданоз
- 1 лайм
- 1 пръчка цейлонска канела
- сол

подправки и ядки за ароматната смес:
- 4 гвоздейчета карамфил
- 1/2 ч.л. чимен
-1 ч.л. чили
- 1/2 ч.л. кардамон
- 1/2 ч.л. зърна кориандър
- 1/2 ч.л. зърна черен пипер
-1 с.л. сусам
-1 ч.л. млян риган
-1 с.л. фъстъци
- 1 с.л. тиквени семки

В сух тиган  се запичат подправките за ароматната смес, за 2-3минути.Внимава се да не изгорят.Оставят се да изстинат. След което подправките се смилат в кухненски робот или се счукват в хаванче.
В теджера задушете лука с чесъна, след което добавете смлените подправки от ароматната смес и канелената пръчка.Оставете сместа още 1-2 минути,след което прибавете нарязаните на кубчета домати.Добавете бульона, сухата чушка и хляба накъсан на едри парчета.Щом сместа кипне добавете месото и оставете да къкри на тих огън за 15 - 20 минути.След това дръпнете от огъня и махнете канелената пръчка и извадете пилешкото. Месото "раздърпайте" с вилица на по- малки парчета.Добавете шоколада в тенджерата и върнете месото.Гответе още 3-4 минути на слаб огън.
Нагрейте тиган с незалепващо покритие. Намажете 1 тортия с малко зехтин или олио от едната страна и я загрейте за кратко в тигана.Загрейте и останалите тортии по същия начин.
Сервираите ароматното моле в топла тортия, гарнирано с авокадо, домат,магданоз и резен лайм.

В големите супермаркети продават и чаревични питчици за тако( точно като тези на снимката).
Приличат на чипс, но лично на нас ни харесаха повече в тортия хлебчета.

2 коментара:

  1. Нати,
    лично на мен мексиканската кухня ми допада.Доста е пикантна, но е вкусна.Чудесно тако се е получило.Великолепни снимки и представяне.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване