сряда, 17 януари 2018 г.

Болярски бюрек




-12 листа фини кори за баница
-500 г. кайма
-2-3 глави лук
-1 патладжан
-5 с.л. олио
-100 мл. доматен сок
-сол
-черен пипер
-кимион
-чубрица



за соса бешамел:

-3 с.л.брашно
- 2с.л. масло
-1 с.л. олио
-500 мл. прясно мляко
-сол

за поръсване:
- 150 г. кашкавал



Нарежете патладжана на кубчета, посолете го и оставете за известно време, докато му изтече горчивата вода. 
Запържете патладжана в малко олио. Когато стане златист, извадете върху кухненска хартия и оставете настрана. 

В същия тиган сложете нарязания лук. Като поомекне лукът  прибавете каймата. Запържете.
 После добавете доматения сок и подправките, разбъркайте добре. Върнете патладжана в тигана. Сложете капак и оставете за няколко минути. Разбъркайте финално и свалете от котлона. Оставете за кратко да изстине, преди да започнете да пълните джобчетата. 

За да оформите кебапа, ви трябва купичка . Сложете  две кори върху купичката, като краищата излизат извън купичката. Напълнете с плънката и завийте джобчето, така че плънката да не се вижда. 
 Всяко джобче обърнете така че завитите краища да останат отдолу и подредете в тавичка, която предварително сте намазнили отвсякъде с олио.

За соса бешамел:
 Разтопете маслото и олиото, сложете брашното, бъркайте, докато се получи гъста каша. Разредете я със горещо прясно мляко и бъркайте, докато сосът стане хомогенен.
 Овкусете със сол .

С този сос намажете всяко джобче с лъжица, така че сосът да го облее отвсякъде. Сложете във фурната на 190 С. Печете около  20-30 минути.

После извадете и поръсете с настъргания кашкавал. Върнете във фурната за още 10-тина минутки. 

2 коментара:

  1. Интересен бюрек с кайма Нати.Не съм правила подобен.Чудесна и лесна идея.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Ели, радвам се ти е допадналая идеята ми! Поздрави и от мен!

    ОтговорИзтриване