понеделник, 15 януари 2018 г.

Супа от свински крачета


5 свински крачета
1 глава лук
500 мл. прясно мляко
50 г. масло
2 с.л. олио
3 с.л.с връх брашно
1 ч.л. червен пипер
сол
черен пипер( по желание)


за сервиране:
100мл. червен винен оцет
4-5 скилидки чесън
лют пипер

Крачетата се и почистват добре,цепват се през средата и се слагат в херметическа тенджера. Заливат се със студена вода и при тях се слага обелената глава лук- цяла. Херметикът се затваря и крачетата се варят час- час и половина, докато месото започне да се отделя от костите.
Крачетата се изваждат и се обезкостяват.
Бульонът се прецежда през тензух поставен в сито докато е горещ.
Прецеденият бульон се връща на огъня и се посолява, прибавя се и черен пипер по желание. Към него се прибавя свареното горещо мляко.
В друг съд  се сгорещява олиото и маслото и в тях се запържва брашното до златисто.Сипва се червения пипер и веднага се дръпва от огъня(за да не изгори червения пипер) и се наливат няколко черпака от горещия бульон. Разбърква се и запръжката се връща в супата.В нея се пуска и  обезкостеното месо от крачетата.


Чесънът се смачква с преса или се счуква в хаванче и се разбърква с оцета.
Супата се поднася с оцета с чесън и щедро се поръсва с лют пипер.

2 коментара:

  1. Нати,
    свинските крачета са типични за сезона.Чудесна и сгряваща супа се е получила.В някои райони на България тази супа я сервират със запръжка, а в други - без.Но и в двата случая е много вкусна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Ели, трябваше да се допитам да бабата на мъжа ми как да я приготвя, защото си я спомням от детството ми тази супа.Получи се много добре! И тя ми каза че може и със запръжка и без. Аз исках да ми напомня и на шкембе чорба, която също ми е любима, затова я направих със запръжка.
    Поздрави и прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване