неделя, 25 ноември 2012 г.

Салата с цвекло



 Остър завой!
Досега гледах на здравословното хранене отдалече.Правих плахи опити с някоя и друга рецепта, които завършваха не добре приети.Истината е че съм наследствен чревеугодник и си намерих половинка, която не само ми приляга в това отношение,но и напълно ме подкрепя в кулинарните ми безумства.За мен опитването на нов вкус е като откровение.И всъшност не е важно количеството,а качеството.Често прекрасният външен вид ме подлъгва ,но това което ме задържа е вкусът.Трябва да ми е вкусно!Това е!
Уви ще се наложи да направя много близко познанство с това животно наречено "Здравословно хранене", което досега не ме е очаровало.Опитвам се да приема това като предизвикателство и да открия неща които ще задоволят изискванията на вкусовите ми рецептори и на необходимоста от полезност.Тази салатка издържа проверката.Разбира се имаше проби и грешки, но в този си вид бе одобрена от мен и половинката ми.
Истината е че съм пробвала различни системи за уж правилно хранене, които са ме оставили безкрайно объркана зарави тяхната отявлена противоречивост.

Това което съм възприела като истини от безкрайните течения ще споделя с вас.

1.Плодове не се ядат след хранене, а на гладно.

2.Хранете се в спокойна тиха атмосфера.Това изключва телевизия, радио или четене.Вниманието трябва да е насочено към храната и нейния вкус и мирис.

3.Установете редовен хранителен режим.Когато всеки ден се храните по едно и също време ,храносмилането ви започва автоматично.Все едно настройвате тялото си като часовник.По този начин то знае кога ще получи следващата порция и не му е нужно презапасяване.

4.Винаги яжте седнали.

5.Не яжте когато сте разстроени.

6.Не преяждайте.Яжте докато усетите ,че се засищате,преди да почуствате тежест.Ако свикнете да обръщате внимание на храната ще можете да спрете навреме.

7.Избягвайте ледено студени храни и напитки.Според Аюрведа те потушават храносмилателния огън.

8.Яжте бавно.Всички сме чували думите "Стомахът няма зъби".Недобре сдъвканата храна затруднява храносмилането.


9.Не яжте нищо, докато предишната храна не е смляна напълно. От 3 до 6 часа са нужни за смилането на едно хранене.Замисля ли ли сте се защо бебетата се хранят на 3 часа.Похапванията между две основни хранения водят до натрупването на токсини в организма.Затова след като хапнете 3 часа не се яде нищо.

Едва ли ви казвам нещо ново с тези неща, но това са принципи които са залегнали в повечето системи за хранене. Някои от тях са ни казвали и нашите баби, но ние сме забравили.
Истината е там някъде. В народната мъдрост, в опита, в безкрайния океан от информация.
Всеки трябва да намери своя път.
Но едва ли е случайно времето за постите,например.В края на есента и през пролетта.
Оставям да решите вие кое е правилно и кое не.А аз ще продължавам с опитите за опитомяване на здравословна храна и привеждането и във вид годен за консумация.
Изходът на тази битка все още не е ясен.И разбира се няма да ви лъжа ще има и нездравословни забежки,както казва мъжът - аз без сладко не мога да живея.
Успокоявам се че според Аюрведа за моята доша Вата -Пита е особено препоръчително сладкото.Забелязвате ли как си намирам вратички за измъкване  : )








600 г. червено цвекло
1 краставица
2 скилидки чесън
зехтин
балсамов оцет
сол
босилек за украса


 100 г. сирене

Цвеклото се измива добре,сварява се до омекване и се обелва.Настъргва се на едро ренде.
Прибавя се обелената и нарязана на дребни кубчета краставица,чесъна счукан или пресован през преса за чесън.Салатата се подправя с оцет,сол и зехтин на вкус.
В този си състав салатата е много хубава, но ако добавите и сирене отстрани като плочка ,става
невероятно вкусна.


2 коментара:

  1. Салатката е трепач, Натали! Обичаме червено цвекло вкъщи, но не съм пробвала с чесън. Сигурно става още по-вкусно. Много добре си я поднесла!
    Поздравления за завоя :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ина, благодаря.Радвам се че ти е харесала салатката.А за завоя...мъка,мъка
      :)

      Изтриване