събота, 21 юни 2014 г.

Пиле със сметаново лимонов сос



1 пиле
1 ч.ч. заквасена сметана
2 картофа
2 моркова
малко глава целина
дръжките на 1/4 връзка магданоз
2 с.л. брашно
1 ч.л. нишесте,пшеничено или царевично
1 щипка настъргана лимонова кора
1 с.л. лимонов сок
щипка индийско орехче
черен пипер
60 г. масло
1/2 ч.л. коняк

Пилето се разрязва на четвъртинки. Картофите, морковите и целината се измиват, обелват и се нарязват на едри парчета. Слагат се на дъното на съда, в който ще се приготвя ястието. Прибавят се дръжките от магданоза. Върху зеленчуците се поставя месото, залива се с гореща вода и се вари до омекване.Месото се изважда, обезкостява се и се поставя в тавичка.Полива се с 2-3 с.л. бульон и се покрива с маслото нарязано на малки парченца.Запича се във фурната.
От бульона се вадят дръжките от магданоза.И зеленчукът се пасира.Прибавят се размитото в малко вода брашно и нишесте.Като се сгъсти сосът се добавят сметаната,черния пипер,лимоновата кора,лимоновия сок,индийскто орехче коняка.След 2-3 минути се дръпва от огъня. При поднасяне месото се полива със соса.


Ястието напомня фрикасе, но е с много лек и деликатен лимонов вкус идващ от лимоновата кора.

8 коментара:

  1. Чудесно! И децата го обожават!
    Хубава седмица, Наталия!

    ОтговорИзтриване
  2. Нати, чудесно е това пиленце и как ухае!! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Натали,...няма да ти кажа какво ми потече:))))в тези мои диетични дни:))))Не е човешко да съблазняваш с тази пилешка прелест!!!!!!:)))Поздрави и прекрасен ден!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Като свършиш диетичните дни се поглези и награди! Хубава седмица!

      Изтриване
  4. Интересно ястие, Нати! Задължително ще го пробвам, но ще малко ще изчакам да захладни :) Мисля, че топло ще е идеално за зимна вечеря!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен ми се стори интересно,Албена. Стана по- различно от очакванията ми, но резултатът ни хареса ! Поздрави и хубава седмица и нов месец!

      Изтриване