сряда, 4 юни 2014 г.

Телешко варено и хляб без месене



Това хлебче, съм го правила вече много пъти. С най- различни брашна и семки.Сега ще покажа последния вариант. Рецептата е от Йоли.

15 г прясна мая или 1/2 пакетче суха
300 мл хладка вода 
2 с.л.олио или зехтин
1 ч.л.захар
1/2 ч.л.сол
400 г брашно - аз сложих пълнозърнесто с овесени ядки



Приготвяне

* Разтворете маята във водата. Прибавете мазнината, солта и захарта. Започнете да сипвате брашно като бъркате непрекъснато с вилица. Трябва да получите много гъсто лепкаво тесто. Трябва да усетите, че вече ви е трудно да го обърквате с вилицата.

* Намажете кексова форма с масло. Сипете тестото вътре.Виждате, че от това количество вода и брашно тестото е съвсем малко. Заема най-много 1/3 от формата. 
 Оставете тестото на топло да втаса. Аз загрявам фурната за минутка на 50-60* и я изключвам. Слагам формата с хлебчето вътре и така ускорявам процеса на втасване. След 30 - 40 минути е готово за печене. Трябва да отрои обема си.

* Загрейте предварително фурната на 200*. Изпечете хлебчето за 20 мин. или докато стане леко и при почукване върху кората издава кух звук. 


За телешко варено има много рецепти.Това е моята.




300- 400 г. телешко месо
1 глава лук
2 моркова
1 зелена чушка
2 - 3 големи картофа
малко целина нарязана на малки кубчета
2 шепи прясно зеле нарязано на дребно
1 дафинов лист
черен пипер на зърна 7
сол

Месото се слага в тенджера под налягане и се изчаква да заври без капак, за да може да се отпени.След това се прибавя солта и черния пипер. Поставя се капакът и се вари 30 минути
до готовност.
Маха се капакът и се прибавят зеленчуците нарязани на ситно.Капакът на херметика се поставя и супата се връща на огъня за още 10-15 минути или до готовност.

8 коментара:

  1. Нати, чудесно си сготвила! Пък и с домашно хлебче... Браво! :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря,Гери! Хубава вечер и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесни предложения! За хляб без месене имам една купа от Таперуеър, която върши чудна работа:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! А за тази купа за пръв път чувам

      Изтриване
  4. Пак ухае неотразимо тук,Нат,чудесни предложения отново!Любимо хлебче,предлагащо безчет импровизации!

    ОтговорИзтриване
  5. Ами, че ти всичко си сервирала и вкусна супичка и ароматно хлебче. Много уютно при вас, поздрави, Нати!

    ОтговорИзтриване