неделя, 8 юни 2014 г.

Шоколадови сладки с прясна мента


Обожавам комбинацията шоколад с мента. Зимата случайно, видях тези сладки при Йоана и оттогава чакам да се появи прясна мента, че да ги пробвам. Надминаха очакванията ми!
Разбира се ако не си падате по кулинарните приключения, може да ги пропуснете. Вкусът не е типичен, но за мен е завладяващ! Моята половинка си пада традиционалист и не му допаднаха. Но аз се влюбих в тях!



Изключително лесно се приготвят, тъй като Йоана е обяснила всичко съвсем подробно, за което съм и безкрайно благодарна.И тъй като аз няма какво да прибавя, ще си препиша рецептата дословно за следваща употреба.

  1. Приготвя се много меко тесто, което може да не се меси, а само да се забърка в купа. Тестото се охлажда в хладилник, за да се стегне и това помага за по-лесна работа с него след това.
  2. Не трябва да се слага прекалено много брашно в тестото, сладките ще станат твърди и ронливи.
  3. За приготвянето на сладките са необходими около 20 гр. прясна мента. Обикновено разфасовките на пресни подправки, които се продават са от 25 гр. Просто отстрани 2-3 стръкчета и използвай останалото количество.
  4. Бялата захар, може да се замени с кафява. Това ще направи сладките с дъвчаща консистенция.
  5. Използвай 100% какао на прах, не разтворимо.
Продукти:
  • 40 гр. какао на прах
  • 20 гр. прясна мента
  • 200 гр. захар
  • 60 гр. разтопено и охладено масло
  • 2 яйца
  • 1/2 ч. лъж. ванилова есенция
  • 160 гр. брашно
  • 1 ч. лъж. бакпулвер
  • 1/4 ч. лъж. сол
В купа се слагат яйцата, захарта, какаото, ситно нарязаната мента и маслото. Разбиват се с миксер за кратко, добавя се ванилията и отново се разбърква, докато всички продукти се смесят добре.
Отделно се пресяват брашното, солта и бакпулвера. Добавят се към яйчната смес и се разбъркват с дървена лъжица.

Аз се опитах да меся тестото, но не се получава, много е меко, а не трябва да се прекалява с брашното. За това е по-добре да се остави в купата, покрива се с фолио и се охлажда за 30 минути.
Фурната се нагрява на 180°C. Тава се покрива с хартия за  печене.
От охладеното тесто с леко навлажнени ръце се оформят топки с диаметър 2 см.

Подреждат се в тавата на разстояние една от друга. Пекат се 8-10 минути.

10 коментара:

  1. Нати, както ги описваш, значи и на мен ще ми допаднат! Пък и невинаги всичко се харесва на всекиго, не е и необходимо. Тъкмо ще има повече за одобрилите. ;)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, доволна съм че съм ги описала по начин, който те е заинтригувал. Не са за изпускане :)

      Изтриване
  2. Много любим тандем е шоколад и мента и съм сигурно,че бисквитките ти много биха ми се усладили,пък и толкова нежни и топящи изглеждат,Нат!Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много деликатен вкус ,Роси ще ти се усладят! Хубава нова седмица!

      Изтриване
  3. Много ми харесва тази идея, Наталия! Обезателно ще опитам, и даже може да се появи в блога :) Много обичам мента и си отглеждам у дома. Комбинацията с шоколад е вълшебна, така че няма да пропусна! Поздрави мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще чакам ,Люси да видя твоя вариант. Ти си такава вълшебница с фотоапарата и винаги се наслаждавам на снимките ти! Усмихната седмица!

      Изтриване
  4. Нати, много красиви снимки и толкова подканящи да разваля идилията:)))) ЧУдни бисквитки, мила, прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Нати, и аз обожавам шоколад и мента, страхотни са сладките, ще си отмъкна една-две. Прекрасен ден, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таничка 1 -2 няма да стигнат , вземай ги всички :)
      Целувки!

      Изтриване