четвъртък, 27 септември 2012 г.

Вкусни охлювчета



Няма думи, с които да се опишат тези малки хлебчета!Много,ама много ни харесаха.
Не знам от къде е рецептата.На мен ми я каза Стефчето.


за тестото:
1 пакетче суха мая
1 с.л. захар
1 ч.ч.топла вода
3 1/4 ч.ч. брашно
1 яйце
1 ч.л. сол
2 с.л. меко масло
1 с.л. зехтин

за намазване:
2 с.л. разтопено масло
2 скилидки чесън- счукан или пресован
1 с.л. нарязан пресен босилек


Маята и захарта се заливат с топлата вода и се оставят за 10 минути.
В голяма купа се пресява брашното.Прави се кладенче, в което се чуква яйцето,солта,маслото ,зехтина и шупналата мая.Замесва се меко тесто.Омесва се добре и се оставя да втаса поне за час в съд намазан с мазнина.
След втасването се премесва за кратко и се разделя на 15 топчета.От всяко се прави фитил и се навива на охлювче.Готовите хлебчета се слагат в намаслена тавичка. Намазва се с разбърканите : чесън,босилек и разтопено масло.Оставят се да втасат ощи 10 минути след, което се слагат в студена фурна и се печат на 200 градуса до зачервяване.Като се извадят още топли се намазват отново с маслено -босилковата смес.
Аз направих половината с масло и шарена сол.Също бяха много вкусни.
Снимките са на доста тъмно,но до сутринта нямаше оцелели хлебчета за фотосесии.




Няма коментари:

Публикуване на коментар