вторник, 9 октомври 2012 г.

Пита с праз и кайма


за тестото:
1 пакетче суха мая
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
250 мл. топла  вода
1-2 с.л. олио или зехтин
брашно, колкото поеме

за плънката:
3 стръка праз
350 гр.кайма
2-3 с.л. олио
сол
черен пипер
кимион

В дълбока купа сложете маята,солта и захарта.Добавете маята и бъркайте с вилица.Сложете олиото и почнете да прибавяте по малко от пресятото брашно, като бъркате с вилицата.
Добавяйте от брашното докото стане като гъсто кексово тесто.Махнете вилицата и доомесете с ръце докато стане меко тесто.Завийте с кърпа и оставете да втаса.
Запържете каймата в олиото и после добавете нарязания праз.Задушете до готовност на лука и
добавете подправките на вкус.Оставете плънката да се охлади.
Омесете тестото за кратко и разточете 2 кори.Едната по-голяма от тавата в която ще печете.Другата по-малка.
Намазнете тавичката,сложете голямата кора така че крайщата и да висят.Разпределете плънката равномерно и поставете по-малката кора.Завийте крайщата на голямата кора.
Надупчете с вилица и печете на 180 градуса в предварително загрята фурна.




Няма коментари:

Публикуване на коментар