петък, 13 юни 2014 г.

Черешов пай


Сега му е времето на този пай. При това изобилие от череши.

За рецептата се допитах до Йоана. От мен прибавих само кора от лимон в пълнежа. А хрумката за това дойде от Люси със нейния филмов пай.


  За тестото:
  • 260 г брашно
  • 1 чаена лъжица сол
  • 6 супени лъжици ледена вода
  • 200 г студено краве масло
За черешовия пълнеж:
  • 900 г изчистени от костилките череши
  • 100 мл вода
  • 100 г захар
  • 2 супени лъжици царевично нишесте
  • 1 супена лъжица есенция ванилия
  • кората на един лимон - настъргана
Брашното се пресява със солта в дълбока купа. В средата се слага маслото, нарязано на кубчета. Замесва се с ръце бързо, докато  сместа стане на трохи. Прибавя се водата и се замесва меко тесто. Ако е необходимо се добавя още малко брашно. Тестото се увива във стреч фолио и се слага в хладилника за 30 минути.
През това време се приготвят черешите.След като им се извадят костилките се смесват  с водата и се слагат на умерен огън да поврат 10 минути заедно с кората от лимона. Захарта се разбърква заедно с царевичното нишесте. Изсипва се при черешите. Разбърква се докато сместа се сгъсти. Маха се от огъня и се прибавя ванилията. Оставя се да изстине.
Тестото се изважда от хладилника. Разделя се на две части, като едната да е 2/3, а втората 1/3 от цялото количество. По-голямата част се разточва на кръг върху набрашнена повърхност. Диаметъра на кръга трябва да  е по-голям от диаметъра на тавичката за пай. Тестото се навива на точилката и се разстила върху тавичката за пай. Внимателно се покрива дъното на тавата и краищата и. Излишното по периферията тесто  се изрязва с нож. Изсипват се черешите върху тестото.
 Втората половина от тестото се разточва.  С формички за сладки се изрязват форми . Внимателно се поставят върху черешите.   
Другият вариант да се покрие пая е като се нарежат ленти от тестото и се сплетат като кошница върху черешите.
Пая се пече на 180°C докато се зачерви приятно на повърхността. Може да се поръси с пудра захар.



6 коментара:

  1. Изглежда много вкусен пая, Натали!
    С пожелания за прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Иглика! Хубава и усмихната нова седмица!

      Изтриване
  2. Нат,десертът е прекрасен...,а с тези звездички е пълна нежност!
    Прекрасни почивни дни:)!

    ОтговорИзтриване
  3. Нати, ама много красиво си го декорирала със звездичките! Страхотен пай, ароматен, вкусен и красив! Прегръдки и прекрасна неделя от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, това беше от десертите в списъка за правене. Радвам се че декорацията ти харесва. Аз не съм много по стайлинга на сладкишите :) , но се старая ( от време на време :) ) Целувки!

      Изтриване