четвъртък, 2 август 2012 г.

Сметанова торта





Една много,стара рецепта,която приготвяше майка ми.Оцеляла е с доста неясно описание за технологията на приготвяне.Ще я напиша дословно както е записана.

4 малки заквасени сметани по 200 гр.(общо 800гр.)
2  ч.ч.захар
1и 1/2  ч.ч.брашно пресято
2 яйца
1 ч.л. сода бикарбонат
1 с.л.оцет
1 ч.л. какао


за глазурата:
4 с.л. прясно мляко
3. с.л. захар
30 гр. масло
2 ч.л. какао


Разбиват се яйцата със 1 ч.ч.захар.В  оцета се разтваря содата и се изсипва в 1 ч.ч.сметана.Тази смес се прибавя при яйцата.Накрая се слага и брашното.Разбърква се добре.
Сместа се разделя на две.В едната се слага какаото и двете смеси се пекат по отделно на 180 гр. в предварително загрята фурна.
След като се охладят всеки блат се разрязва така че се пролучават 2 бели и 2 какаови блата.

Прави се крем от останалата сметана и 1 ч.ч. захар.Разбиват се до пухкав крем.(Доколкото това е възможно със заквасена сметана.)

За глазурата всички продукти се смесват и се слагат на водна баня докато се разтворат и смесят добре( без водата да завира).

Сглобява  се тортата:
Реди се кафяв блат,крем,бял блат,крем ,кафяв блат ,крем бял блат,крем.
Накрая се украсява с глазурата( охладена).




В рецептата бяха дадени само продуктите за глазурата без да се споменава дали с нея да се покрие тортата или да се сложи крем и да се декорира с нея.Аз предпочетох втория вариант, защото си обичам торти с повече крем.Вие решете как повече ще ви хареса.
Не беше написано на каква температура да се пече, аз реших да е стандартната за подобни блатове.
Накрая ще добавя ,че се получава една много приятна и сочна торта.И не бях разочарована.
Беше точно като в детските ми спомени.



Няма коментари:

Публикуване на коментар