понеделник, 6 август 2012 г.

Бриоши



Това е рецепта ,която правя вече няколко пъти.Много ми допада.Вкусът е като на козунак,но се избягва дългото месене.


1ч.ч.прясно мляко(250 мл.) топло но не горещо
25 гр. прясна мая (или 1 и 1/4 с.л. суха мая)
530 гр.брашно
2 яйца разбити с вилица
80 гр. захар
75 гр. меко масло нарязано на кубчета
1/4 ч.л. сол
настъргана кора от половин лимон

1 жълтък за намазване

Разтворете маята в прясното мляко и излейте сместа в дълбока купа.Прибавете разбитите яйца
и лимоновата кора.Разбъркайте.Добавете пресятото брашно,захарта и солта.
Включете миксера  с бъркалките за тесто на бавни обороти и бъркайте около 3-4 минути,докато всички съставки се обединят.Без да спирате миксера,постепенно започнете да добавяте парченцата масло.Бъркайте на средни обороти още 5-6 минути, докато маслото се усвои от тестото и то започне да се намотава по бъркалките на миксера.
Тестото трябва да бъде гладка,гъста,лепкава маса.
Покрийте купата с пластично фолио и я оставете да пренощува в хладилника.

На сутринта тестото се измесва за кратко върху набрашнена повърхност и се разделя на 2 части.
Едната част се връща в хладилника ,докато се работи с тестото трябва да е студено иначе лепне.
Бриошите се оформят и се слагат във формички за печене намаслени и набрашнени.
Формичките могат да бъдат всякакви- купички за крем карамел,формички за мъфини или други огнеупорни съдове .

Бриошите се оставят на топло за 30-40 минути да втасат.После се мажат с разбит с малко вода жълтък и се наръсват с кристална захар.
Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна.






Извинявам се на автора на рецептата ,но не мога да си спомня източника и.

Няма коментари:

Публикуване на коментар