понеделник, 1 май 2017 г.

Пюре от грах


Учудващо вкусно.Направих малко количество за проба, но сега вече замислям да повторя и да пробвам да прибавя и някоя и друга подправка.

-500 г. грах
- около100 мл. прясно сварено горещо мляко, зависи от желаната гъстота, може да се наложи да се използва повече или по- малко
-60 г. масло
-сол




Граха се сварява във подсолена вода докато омекне. Прецежда се и докато е горещ се претрива през цедка. (Поставя се в цедка и с лъжица се намачква докато се отделят люспите). Прибавя се маслото и постепенно  горещото мляко до получаване на желаната гъстота..Разбърква се добре до усвояване на маслото и млякото. Посолява се.

6 коментара:

  1. Нати,
    пюрето от грах когато се направи така е наистина много вкусно.То е класика в старите готварски книги и много е използвано за гарнитури.Чудесно се получава.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, и аз си подсказах със старите книги :)
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  2. Преди време правих някакъв дип с грах и авокадо ли беше, не помня точно, че една ли рецепта сме приготвили, но определено и аз останах учудена. Наистина неочаквано, но грахът става и за такива неща. Чудесно е твоето пюре, Нати! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, един продукт а само една подправка или друг подход към готвенето и съвсем нов вкус! И аз като теб обичам да се изненадвам :)
      Целувки!

      Изтриване
  3. Нати, и аз съм му хвърлила око, а твоето изглежда много вкусно. Поздрави!

    ОтговорИзтриване