неделя, 9 септември 2012 г.

Кътче от друго време



Дълбоко в нежната прегръдка на Родопите се е сгушило Ситово.
Запазило старовремското си очарование и пожалено от тълпите,то наднича срамежливо под каменните тикли.
Къщите са стари,някои от тях ,изоставени и държащи се на магия.Но разходката сред тях не носи дъха на тъга и запуснатост, а по- скоро те докосва усещането за спокойствие отвъд времето,присъщо за места с дълбоки корени. И въпреки, че хората ги няма, тези  рушащи се къщи , като чели помнят, добрите си времена, когато детски смях ги е огласял. Когато момци са се задявали с момите. Стадата шумно са минавали покрай тях и изгубилите се агънца са търсели майките си. Когато тъпана и гайдата са карали сърцата да заиграват , краката да не спират.
Нежно като въздишка се носят старите спомени и те карат да си представяш...
















Това кътче избягало в друго време е откритие за все повече пловдивчани и започват да се появяват и нови вили,но слава богу не с бързи темпове,защото лошият черен път все още охлажда ентусиазма на повечето мераклии.



А отвъд къщите попадаш сред планината, която е възвърнала своята територия , от  дългогодишните опити на хората да я подчинят и опитомят.
Ако някой ви предложи прочутите Ситовски картофи, не му вярвайте. Едва ли има оцелели  повече от  2 малки ниви. Напълно недостатъчни за тоновете картофи, предлагащи се по пазарите на големите ни градове.Е може в Гърция и Турция да имат градове с името "Ситово" знам ли.
А гората се протяга, докосва те и те кара да забравиш проблемите си. Успокоява те, приласкава те и ако не си неразумен ще си тръгнеш умиротворен и зареден с много енергия.










4 коментара:

  1. Наталка, стана ми много хубаво и детско, направо се озовах на нашето село.

    ОтговорИзтриване
  2. На вашето село не можах да отида,но се надявам ти да дойдеш на Ситово.

    ОтговорИзтриване
  3. Много красиви снимки!
    Радвам се, че навреме попаднах на блога ти, та да мога да наваксам с по-старите ти публикации! Приятно настроение създават!:-)
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря,Дени! И аз наваксвам с твоя блог :) Много неща си харесах при теб,но твърдо съм решила да направя коледното ти вино с подправките.
      Хубав ден!

      Изтриване