Бях обещала на децата мекици , но като се прибрах късно вечерта се оказа ,че нямам кисело мляко. А сутринта рано няма отворени магазини. Разрових се в нета и попаднах на тази рецепта .
Мекиците станаха пуккави отвътре и хрупкави от вън. Поемат малко повече олио и леко наподобяват бухти. Вкусни са и се радвам ,че ги опитахме , но любимите ни мекици си остават Шуменските улични мекици.
- 500 г. брашно
- 7 г. суха мая
- 1 с.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 1 с.л. ябълков оцет
- 1 с.л. олио
- 380мл. топла вода ( но не гореща)
- олио за пържене и за намазване на ръцете и работната повърхност
В голяма купа смесете брашното с маята, захарта ,солта ,оцета, и супената лъжица олио. Добавете и водата и разбъркайте добре.
Тестото е много лепкаво. Оставете да втаса на топло място около 45 - 60 минути.
Намажате плота и ръцете си с олио. Аз имам силиконово килимче ,което ползвам за месене и намазних него.
Оформете малки мекички , като късате с мазните ръце от тестото и леко им придавате кръгла форма. Оформете всички мекички и ги наредете на плота или силиконово килимче.
Сложете олиото да загрее и изпържете мекичките до златист цвят.
Аз първо загрявам добре олиото и после регулирам температурата ,като намалявам на 7 степен от 9 въжможни, за да не изгорят мекиците отвън ,а отвътре да останат сурови.
Ако се налага увеличавам за кратко котлона и пак намалявам.
Thank you for the time and dedication you invest in your writing.
ОтговорИзтриване