четвъртък, 7 ноември 2013 г.

Яхния с нахут



1 глава лук
400 г. нахут
1 червена чушка
1 морков
150 мл. доматен сок
1/ 4 ч. л. червен пипер
1 с. л.  брашно
сол
кимион
черен пипер
джоджен
олио

Накиснете нахута за една нощ във вода. На следващия ден сменете водата и сложете да ври заедно с нарязания на ситно морков, като не забравяте да посолите. Аз използвах херметическа тенджера и при мен беше сварен за  25 минути.
Задушете нарязания на дребно лук в олиото, добавете нарязаната на дребно чушка и продължете задушаването до омекване на зеленчуците. Прибавете доматите, червения пипер и брашното.
Разбъркайте добре и започнете да добавяте от бульона на нахута, докато постепенно прибавите цялото количество нахут.
Прибавете подправките : черен пипер, джоджен,кимион, количеството е на вкус.



6 коментара:

  1. Нати, мнооого вкусно нещо си приготвила, супер! Много харесвам нахута и все трябва да пробвам да сготвя (само на салата съм опитвала).
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много вкусна яхния, Нати! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна алтернатива на бобената яхния! Много ми харесва:))

    ОтговорИзтриване
  4. Разкошно традиционно българско ястие, което всички обичаме и знаем много добре. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Нати,
    разкошна яхния с нахут, подобна е на боб - яхнията.Но тази е с различни подправки.Чудесно постно ястие се е получило.
    Поздравления за идеята и изпълнението, както и за прекрасните снимки !

    ОтговорИзтриване