неделя, 2 февруари 2014 г.
Телешко с лук и японски спагети
Едно от любимите ми ястия в китайския ресторант е телешко с лук. Реших да се пробвам в къщи, дали ще докарам този вкус. Резултатът е категорично не, но пък се получи нещо съвсем различно, но много вкусно.Ето как го приготвих аз. И сигурно си има значение че готвят в "Уок".
500 г. телешко
5 глави лук
60 мл. соев сос
50 мл. червено вино
30 мл. вода
1/4 ч.л. къри или на вкус
черен пипер
2 скилидки чесън
2 снопчета японски инстантни спагети " Somen"
4-5 с.л. олио
Телешкото, почистено от ципите, се нарязва на много тънки жулиени. Подправя се с много малко сол ,кърито, черен пипер и пресования чесън. Оставя се поне за час два да поеме аромата на подправките.
Лука се нарязва на полумесеци.
В дълбок тиган или тенджера се слагат 4-5с.л. олио и се загряват.Прибавят се тънките телешки жулиени и се задушават докато се изпари отделения сок от месото.
Месото се изважда и в същата мазнина се задушава лука. Като омекне и е полу готов се връща месото и се добавя соевия сос. Нека поври няколко минути после добавете водата, а след няколко минути и виното. Задушете ястието докато по- голямата част от течността се изпари.Дръпнете от огъня.
Пригответе спагетите според инструкцийте на опаковката. При мен бяха готови за 3 минути (вряха в кипяща вода).
Може да поднесете като сос както е на снимката, но по- вкусно е да разбъркате спагетите и телешкото, не по- красиво, но определено вкусовете се смесват по- добре и е по- вкусно.
Аз за снимката декорирах една порция ( и без това трудно ми се отдават снимките на основни ястия), но си ги хапнахме добре разбъркани.
Разбира се спокойно може да замените японските спагети с обикновени.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Пък и подправките, и сосовете - всичко им е различно, Нати, не се кори. Твоето си е чудесно, даже вече огладнях... Лека вечер! :)
ОтговорИзтриванеМ.. да мистерията на азиатската кухня :)
ИзтриванеБлагодаря , Гери!
Нати, личи си, че е вкусно, нищо не си го докара като китайците. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Таня! Поздрави и от мен!
ИзтриванеНат,едва ли е само от уока,предполагам,че киснат месата в разни си техни маринати и окрехкотители.По-важното е,че и твоето е не по-малко вкусно,личи си от пръв поглед!
ОтговорИзтриванеС пожелание за слънчев и усмихнат зимен ден!
Роси, сигурно си имат много хитринки, поне ме провокираха да пробвам и беше вкусно :)
ИзтриванеПоздрави!
Натали, нали е вкусно, какво като не е точно като китайското!
ОтговорИзтриванеПриятна вечер!
Тили, то при мен често се случва почвам едно, пък става друго... :)
ИзтриванеПленителни снимки! Обичам подобни неща и това тук изглежда великолепно! Поздрав, Наталия!
ОтговорИзтриванеМъхче, като знам ти как снимаш, това си е голяма похвала! Благодаря!
Изтриване