неделя, 15 юни 2014 г.

Две годинки и студентските пурички на Пепчо





На 13 юни "Под Гъбката" направи 2 годинки. С привичната за един водолей разсеяност се сетих чак късно вечерта, след като бях публикувала вече. Затова малко на патерица ви черпя виртуално. Благодаря на всички , който намират време да се отбият при мен,  да споделят нещо или да оставят коментар. За мен това означава много!!!
Още веднъж благодаря и се надявам да намирате причина, да се връщате и да хвърляте по някое око на моето местенце.
Ще почерпя със Студенските пурички на Пепчо, а до тази рецепта ме отведе Роси.


200 г. разтопена мас
200 г. олио
250 г. кисело мляко
1 ч. л. сода за хляб, угасена в млякото
180 г. захар
1 течна есенция лимон
брашно около 900 г. за меко тесто


1 бурканче гъсто сладко или мармалад ( аз имах домашен мармалад от сини сливи и ябълки)
1 кутия локум
по желание пудра захар за поръсване.

Брашното се пресява и се сипва в голяма купа. Прави се кладенче в средата и се поставят всички продукти.
Омесва се меко тесто( с не много месене) , колкото да не лепне по ръцете.
Прибира се в хладилника поне за 30 минути.
След това се разточвам кора с дебелина 4-5 мм.
В единия край се поставя ивица от сладкото, повдига се този край и се завива 1-2 пъти. Получава се тънко дълго рулце, което от своя страна се нарязва напречно на 4 - 5 или 6 малки,
с дължина по желание.
Нареждат се в тава постлана с хартия за печене. Тавата се прибира за 30 мин. в хладилник.
Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса за 12 - 15 минути или до съвсем леко розово.



 От част от тестото,  оформих топчета с локум в средата.

Сладките се топят в устата , получават се в голямо количество и като изключим маста са с продукти , които се намират във всяка къща.

23 коментара:

  1. Ех, Нати, ама как минава времето... Да са ти честити 2-те годинки и още много по толкова. Всичко добро ти желая и все така с желание и вкусотии да изпълваш "Под гъбката". :)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  2. Честити две годинки! Пожелавам ти много здраве и много вдъхновение, за да ни изкушаваш с все така апетитни предложения! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Дано наистина сме здрави! И разбира се ако успявам да ви изкуша за някое кулинарно приключение ще съм страшно доволна! Успешна и усмихната нова седмица, Радост!

      Изтриване
  3. Честити ти две блогогодинки, Наталка! Бъди здрава и радвай читателите си с още много и вкусни рецепти!
    Прегръдка! Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Никога не е късно да се почерпим, особено с тези вкусни пурички! Нати, блогът ти е прекрасен, уютен и красив, удоволствие е да го посещавам, пожелавам ти безброй творчески вдъхновения! Прегръдки и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, много ти благодаря за милите думи и за това че винаги намираш време да отскочиш при мен!Целувки!

      Изтриване
  5. Честит блогорожден ден, Нати! Още много радости, приятели и вкусотии! Прекрасен повод да ни почерпиш с тези вкусни пурички, които сега ужким хапвам с кафето. Ще взема да ги направя скоро, за да не е само на ужким ") Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Нати, честити две годинки и на твоя блог! Да те радва още дълго време и все такива вкусни рецепти да приготвяш! :) Прекрасно изглеждат тези пурички!
    Поздрави и хубава и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алекс, благодаря! Блогът наистина ме радва и ми носи положителни емоции. Поздрави и от мен!

      Изтриване
  7. Честито порастване, Нати! С пожелание все в тая посока да се движиш! И да почерпиш отново с такива вкуснички сладки хапчици :) Поздрави и успешна следваща година!

    ОтговорИзтриване
  8. Значи сме набори по блогърски! :) Още много читатели и вкусни рецепти да запълват страничките на блога, Нати! Всичко най-добро ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Ееее,ама как се зарадвах,че имам малка частица принос,след по-съществената на Пепи,за подслаждането на празника,Нат!А пуричките са жестоко вкусни и си пълня една шепичка от твоите!Честита годишнина и нека тук е винаги вдъхновяващо,уютно и вкусно!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, ама никак не ти е малък приноса! Колко твой рецепти съм направила, уви не всички стигат до снимки! Благодаря ти за милите думи и за прекрасните ти рецепти!

      Изтриване
  10. Честит Рожден Ден на твоето прекрасно местенце :) Желая ти още много прекрасни мигове изпълнени с вдъхновение и вкусотии! Сладките са страхотни и любими на всички предполагам, ще се почерпя :)

    ОтговорИзтриване
  11. Мили дами, ще се повторя, но благодаря на всички ви за милите думи и за вниманието с което ме обгадихте! Много ме зарадвахте и развалнувахте!

    ОтговорИзтриване
  12. Честита блогогодишнина, Натали! Прекрасно местенце, в което намирам винаги интересни рецепти и се отбивам с голямо удоволствие!
    Чудесна почерпка!

    ОтговорИзтриване
  13. Честити да са ти двете годинки, Натали! Още много по две, голяма доза вдъхновение, вкусни рецепти и нови читатели! :)

    ОтговорИзтриване