петък, 1 август 2014 г.

Крем с печени кайсии


1 кг. зрели кайсии
50 г. орехи ( може бадеми, шам фъстък, кайсиевите ядки)
4 с. л. боров мед ( или друг плодов сироп, кленов, смокинов)
50 г. ориз
3 с.л. нишесте
захар на вкус
1 л. прясно мляко

Разполовете кайсиите, извадете костилките. В широка тавичка ипечете плода заедно със сиропа за около 30 минути на 200 градуса. Кайсиите трябва леко да се карамелизират.
Още горещи ги размачкайте с вилица и ги оставете да изстинат.
Запечете ядките на сух тиган за 2-3 минути.
Сложете млякото, ориза и захарта да кипнат и варете докото ориза омекне на тих огън.
В купичка сложете нишестето и добавете 4 с.л. студена вода . Трябва да се получи рядка каша. Изсипете във врящото мляко и бъркайте до сгъстяване.Дръпнете от огъня и оставете да се охлади.
Нарежете ядките на едри парчета.
В чаши изсипете няколко лъжици от кайсиите, отгоре няколко лъжици от млечната смес , поръсете с ядки. Отново кайсии, млечна смес и накрая ядки.
 При мен бялата смес не стигна за втори пласт от опитване.



11 коментара:

  1. Нати, значи е гарантирано вкусно, щом не ти е стигнала... ;) Прекрасно кремче, пилича ми на плодово мляко с ориз. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Много вкусно звучи, особено като знам колко са вкусни кайсиите.
    Поздрави и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Нати, страхотно е кремчето, особено с моите любими плодове. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Чуден е, Нати, толкова съблазняващи снимки, неустоими! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Супер десерт,Нат,точно за моята госпожица,която обожава мляко с ориз!Приложила си му много атрактивен и съблазнителен вариант!Щастлив вторник!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря , Роси. Свежо се получи. Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Интересна идея, Наталия! Добре, че още има хубави кайсии на пазара, за да го опитам!

    ОтговорИзтриване