вторник, 16 септември 2014 г.

Сливова торта "Безе"



 4 яйца
125 г. масло - меко
300 г. захар
1 пакетче ванилия
250 г. брашно
50 г. смлени орехи
1 ч.л. бакпулвер
500 г. сливи
2 с.л. нишесте


Отделете белтъците от жълтъците.
Разбийте добре маслото с миксер със 100 г. захар и ванилията. Прибавете към маслената смес жълтъците един по един като се изчаква сместа да ти усвои напълно.Прибавете пресятото брашно с бакпулвера и орехите.
Изсипете тестото във форма за торта (26 см. постлана с хартия за печене) , притиснете и оформете борд 3 - 4 см.
Надупчете тестото с вилица и поставете на студено в хладилник.

Измийте сливите, подсушете, извадете костилките, нарежете на парченца и смесете с нишестето.
Разбийте белтъците на сняг и прибавете останалата захар. Внимателно прибавете сливите към белтъчната смес. Разбъркайте много внимателно със шпатула и изсипете сместа върху блата.
Печете в предварително загряна фурна на 180 градуса на най- ниското положение на решетката около 1 час. При необходимост покрийте сладкиша с хартия за печене за да не прегори целувчената смес. Изключете фурната, оставете сладкиша още 5 минути вътре, след което го извадете.

12 коментара:

  1. Интересна торта!Поздравления и лека вечер,Натали!

    ОтговорИзтриване
  2. И на мен ми е интересна и както има сливи вече, ще я опитам. Поздрави, Наталия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, опитай. Аз установих, че съм пристрастена към десерти със целувчени глазури в какъвто и да са вариант. Хубав ден!

      Изтриване
  3. Много приятно изглежда с тази хрупкава целувчена смес отгоре!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, всички който опитаха казаха , че е много вкусно! Различна е и интересна на вкус.
      Хубав ден и поздрави!

      Изтриване
  4. Нати, чудесна е тази плодова торта. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Нати, прекрасна тортичка, с удоволствие ще си хапна с кафенцето. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, едно парченце, няма да е достатъчно :) Поздрави!

      Изтриване
  6. Наталия, забравила си да добавиш накрая - и се насладете на блаженния плодов и наситен вкус на тази целувчено - сливова прелест :)
    Звучи и изглежда вкусно тортичката!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Усмихна ме! Благодаря, Таня.
      За звученето, звучи вкусно, но уви за снимките... забравих да снимам. Но като опитах , реших че трябва да има снимка за да не загубя рецептата. Уви , нямах апарат и снимах с телефона, което си личи.
      Слънчев и усмихнат ден от мен!

      Изтриване