100 г. меко масло
100 мл. прясно мляко
160 г. брашно
1 ч.л. сол
1 пакетче амонячна сода
за поръсване : ким, риган, мак
1 яйце за намазване
Маслото се разбива с миксер. Прибавят се млякото, солта , амонячната сода, разтворена в малко оцет или лимонов сок и брашното. Замесва се тесто. Върху набрашнена повърхност се разточва кора с дебелина 1/2 см. Реже се на лентички, триъгълничета или каквото ви хрумне.
Соленките се мажат с разбито яйце, поръсват се с избраните подправки и се пекат на 180 градуса в постлана с хартия за печене тава, до порозовява не.
Чудни хрупкавелки, Нати! Грабвам едничка. ;)
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Благодаря, Гери!
ИзтриванеЧак тук усещам хрупкавината им, а и с какви чудесни подправки са поръсени- любими!
ОтговорИзтриванеВзимам си 1-2 ако позволиш :)
Усмихнат ден!
Габи, позволявам и повече :)
ИзтриванеУсмихната седмица!
Как ми е домъчняло за такива вкусотии, ще трябва да запретна ръкави!
ОтговорИзтриванеЗа сега ще си взема от твоите, Натали :)
Вземай на воля! Поздрави и усмивки от мен!
ИзтриванеНат, много ги обичам тези гризинки! Често приготвям у дома! Сърдечни поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеПоздрави и от мен ,Люси! Прекрасна нова седмица !
ИзтриванеНякои избягват употребата на амонячната сода, но аз съм правила такива соленки и миризмата се усеща докато са горещи. След това изчезва.
ОтговорИзтриванеНатали, ще се почерпя от твоите!
Хубав ден!
Тили, страно , но и горещи не се усещаше . Поздрави!
ОтговорИзтриване