четвъртък, 20 ноември 2014 г.

Соленки с масло





100 г. меко масло
100 мл. прясно мляко
160 г. брашно
1 ч.л. сол
1 пакетче амонячна сода

за поръсване : ким, риган, мак

1 яйце за намазване


Маслото се разбива с миксер. Прибавят се млякото, солта , амонячната сода, разтворена в малко оцет или лимонов сок и брашното. Замесва се тесто. Върху набрашнена повърхност се разточва кора с дебелина 1/2 см. Реже се на лентички, триъгълничета или каквото ви хрумне.
Соленките се мажат с разбито яйце, поръсват се с избраните подправки и се пекат на 180 градуса в постлана с хартия за печене тава, до порозовява не.

10 коментара:

  1. Чудни хрупкавелки, Нати! Грабвам едничка. ;)
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Чак тук усещам хрупкавината им, а и с какви чудесни подправки са поръсени- любими!
    Взимам си 1-2 ако позволиш :)
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Как ми е домъчняло за такива вкусотии, ще трябва да запретна ръкави!
    За сега ще си взема от твоите, Натали :)

    ОтговорИзтриване
  4. Нат, много ги обичам тези гризинки! Често приготвям у дома! Сърдечни поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Някои избягват употребата на амонячната сода, но аз съм правила такива соленки и миризмата се усеща докато са горещи. След това изчезва.
    Натали, ще се почерпя от твоите!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Тили, страно , но и горещи не се усещаше . Поздрави!

    ОтговорИзтриване