Миналата година правих козунак по традиционната ми рецепта, но пробвах и със заквасена сметана по рецептата на Роси. Тази година повтарям.
3 яйца + 1 белтък
200 г. заквасена сметана
180 г. захар
60 г . масло + 40 мл. олио
25 г. прясна мая
кората на 1 портокал + 2 с.л. портокалов сок
кората на 1 лимон
1 капсула ванилия
около 750 г. брашно*
*количеството брашно зависи от големината на яйцата и сметаната. Затова може да е нужно по - малко или повече.
за плънката по желание:
локум
стафиди. сушени боровинки
няколко лъжици ром за накисване на сушените плодове
мармалад
за намазване на козунака:
1 жълтък
1ч.л.олио
1ч.л.прясно мляко
Стафидите и сушените боровинки се накисват поне за час- два в рома.
В купичка се слага маята, 1 ч.л. захар, 1с.л. брашно и 50мл. топла вода или прясно мляко( но не горещи), оставя се докато шупне
Брашното се пресява.
Маслото се разтопява и към него се добавя олиото.
Яйцата се разбъркват със захарта.
Сложете яйчената смес в контейнера на хлебопекарната, добавете сметаната, шупналата мая, кората от лимона и портокала, ванилията и рома. Прибавете половината брашно и пуснете машината да меси. Аз пускам на програма за тесто.Добавяйте постепенно пресятото брашно, докато спре да се маже по бъркалките и тестото стане еластично и не лепне. Започнете постепенно да добавяте мазнината лъжица по лъжица, като изчаквате хубаво да се поеме от тестото и тогава се добавя следващата лъжица.
Тестото трябва да е меко като възглавничката на ухото ви и да не лепне.
Когато свърши цикъла на месене, нулирайте машината и пуснете още веднъж отначало за още един цикъл месене. Оставете да втаса.
Оформете козунаците кръгли или като плитки и с плънка по желание. От тази доза излизат 2 големи или 3 по- малки козунака.Прехвърлете оформените козунаци в тавички намазани с олио или постлани с хартия за печене. Оставете на топло да втасат отново, след което ги намажете с жълтъка разбъркан с олиото и прясното мляко. Поръсете обилно със захар и печете на 180 градуса около 40 минути.
Христос Воскресе! Любима рецепта и винаги става! Чуден е станал и вас козунакът!
ОтговорИзтриванеВо истина Воскресе! Благодаря, Траяна!Наистина винаги става и определено е в графата любими!
ИзтриванеНат, този козунак е любим на толкова много хора и с причина! Чудесно си се справила, а пък с тези пъстри яйчица...Честити великденски празници, мила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Люси! Честити празници и на тебе!
ИзтриванеНати,
ОтговорИзтриванеи ние правим козунака в хлебопекарна.Става много добре и не губим време.Твоят също е чудесен.
Поздрави !
Ели, наистина спестява време, а е вкусен и знаеш какво има в козунака.
ИзтриванеБлагодаря ти.Поздрави и от мен!
Честит Великден, Нати! Здрави и благословени да сте! Прелестен козунак!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти,Кате! Весели и усмихнати празници!
Изтриване