четвъртък, 4 август 2016 г.
Лешникови сладки
Прекрасни сладки с изключително интензивен лешников аромат.
Продукти:
100 г.сурови лешници
100 г. брашно
100 г. масло нарязано на малки кубчета (на стайна температура)
85 г. захар
течен шоколад
Лешниците се запичат за няколко минути на сух, горещ тиган с незалепващо покритие.
Ако лешниците ви не са били предварително бланширани, а са с кафявата ципа, след запичането, може да я махнете.Така сладките ще станат с по- светъл цвят. Моите ядки не бяха от магазина и за това след като си ги счуках си бяха с кафявата ципа, така че си поиграх да я махна.Става лесно.
След това лешниците се смилат с блендер на ситно брашно.
В купа смесете смлените лешници,пресятото брашно,захарта и маслото.Омесете с ръце всичко, докато се получи еднородна смес.Не е необходимо да месите продължително , а само колкото да се смесят добре продуктите.
Разделете тестото на 4 части и оформете дълъг фитил от всяка от четирите части.Всеки фитил
обвийте в фолио за свежо съхранение и оставете в хладилника поне за 1 час, най- добре за една нощ.
След това нарежете фитилите на малки парченца с приблизителна големини от 8 г.
Всяко парченце оформете като малко топче.
Получените топчета поставете върху хартия за печене на разстояние едно от друго и печете на 160 градуса в предварително загрята фурна за около 15 минути. Или докато се зачервят, но не ги препичайте.
Оставете да се охладят напълно и после слепете с течен шоколад.
Добре е когато оформяте топчетата да работите с по един фитил ,а другите да стоят в хладилника за да са стегнати.
Ако искате топчетата да запазят формата си, след като ги оформите и поставите в тавата пиберете в хладилника за 1 час и тогава печете.
Аз нямах чак такова търпение и след като ги оформих директно ги изпекох. Както се вижда леко са се разляли.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Обожавам маслени сладки,а и лешниците са едни от любимите ми ядки...,така че само оставя да ги направя :) !Прекрасни са Наталка и хич не са се разляли!поздрави!:)
ОтговорИзтриванеМиленка, и аз ги обожавам и маслените сладки и лешниците,а в комбинация са неустоими!Сигурна съм ,че ще ти харесат ако ги направиш. Имат само един недостатък- свършват бързо :)
ИзтриванеПоздрави и от мен!
Нати,
ОтговорИзтриванемного лесни и много вкусни сладки.Чудесни са, не виждам нещо смущаващо във формата.А лешниците са едни от най - вкусните ядки.
Поздрави !
Ели,наистина са лесни, а лешниците им придават разкош.В последно време се старая да намалявам сладките неща и когато приготвям нещо дълго обмислям какво ще бъде.Тези сладки бяха като пиршество за сетивата ми :)
ИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Страхотно изглеждат, Натали! А за вкуса нямам съмнения! Жалко, че не си близо...
ОтговорИзтриванеЖалко наистина! Но ако кажеш пращам веднага, ти само да си ги намажеш с шоколадче,че да не се разтекат :)
ИзтриванеИмам лешници :)
Нати, страхотни са и снимки и сладки! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Кате! Усмихната събота и неделя!
ИзтриванеНат,разкошни сладки си приготвила,убедена съм,че с течния шоколад са станали върховни!
ОтговорИзтриванеМмм да ,Роси наистина бяха върховни!
ИзтриванеЗдравейте, Наталия! :) Направих днес сладките, много са вкусни! :) Но, не ми стигнаха 15 минути във фурната, пекох около половин час, идеални станаха! Измерих точно 48 топчета по 8 грама. Благодаря за прекрасната рецепта! :)
ОтговорИзтриване